Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbeszélések a német Műveleti Parancsnokságon

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 20. 22:24

Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka Rainer Glatz altábornagynak, a Bundeswehr Műveleti Parancsnokság parancsnokának meghívására Potsdamba látogatott április 18-án.

A két parancsnok első ízben találkozott Németországban. Tárgyalásaik során kiemelt figyelmet kaptak a két nemzet egyik legfontosabb közös együttműködéseként értékelt afganisztáni szerepvállalással összefüggő, jelenleg igen időszerű kérdések.

Mint ismert, a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgálatot teljesítő kontingenseinek, törzstisztjeinek többsége a német vezetésű Északi Regionális Parancsnokságon (ISAF RC North), illetve annak alárendeltségében végzi tevékenységét, beleértve többek közt a Tartományi Újjáépítési Csoportot (MH PRT), a parancsnokság törzstisztjeit és szakértőit, illetve a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportot (MH OMLT) is.

A német tárgyaló fél − mint az észak-afganisztáni régió vezető nemzetének műveleti parancsnoka − elégedetten beszélt az Afganisztánban szolgáló magyar katonák tevékenységéről, helytállásáról. Átfogó tájékoztatást adott a felelősségi terület biztonsági helyzetéről, az aktuális műveleti kérdésekről, ezen belül pedig külön érintette a következő időszakra – a biztonsági felelősség afgán kormányerők részére történő ütemezett átadására – vonatkozó elgondolását, valamint a német erők kivonásával összefüggő fő feladatokat is. Tekintettel a feladat aktualitására és összetettségére, a két fél megegyezett a jövőben a szakmai találkozók rendszeressé tételében a közös koordinációk végrehajtása céljából.

(MH Összhaderőnemi Parancsnokság)