Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborút játszik egymással a két nagyhatalom

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 20. 20:32

Háborús szimulációs játékokat rendezett az Egyesült Államok és Kína azután, hogy Washingtont felbőszítette a Kínából érkező, amerikai kormányzati intézményeket és stratégiai fontosságú vállalatokat érintő kibertámadások és adatlopások száma és pimaszsága. E játékok során azt modellezték, hogyan reagálna a két fél egy őket célzó kibertámadásra.

A konfliktus eszkalálódásának elkerülését célzó játékokon az amerikai külügy-és védelmi minisztérium munkatársai valamint kínai kollégáik vettek részt. A szimulációkat egy amerikai és egy pekingi agytröszt szervezte meg, ami lehetővé tette, hogy a résztvevők kevésbé formális módon érintkezzenek egymással és szabadabban kommunikáljanak. Eddig két háborús játékra került sor , s májusra még egy gyakorlat lebonyolítását tervezik.

Az első szimuláció során a két félnek azt kellett megterveznie, miként reagálnának, ha egy kifinomult számítógépes vírus – mint például az iráni atomcentrifugákat leállító Stuxnet – támadná meg őket; a második játék alapszituációja pedig az volt, hogy a kibertámadást a másik fél indította. „Mindkét háborús játék elképesztő volt, de az első jobban sikerült, mint a második" – mondta Jim Lewis, a gyakorlatokat amerikai részről szervező Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) igazgatója.

Noha a gyakorlatok lehetőséget adtak az amerikaiaknak a feltehetően Peking által támogatott, ipari méreteket öltő kiberkémkedés miatt érzett frusztráltságuk kifejezésére, a kínaiak továbbra is harciasak. „A Népi Felszabadító Hadsereg (a kínai hadsereg) rendkívül ellenséges és célpontként tekint az Egyesült Államokra. Úgy érzik, jogos, amit csinálnak. Szerintük az Egyesült Államok csillaga leáldozóban van" – mesélt a szimulációk tapasztalatairól Lewis. „A kínaiak nagyon bizalmatlanok Amerikával szemben, és aggasztja őket az Egyesült Államok katonai ereje. Abból indulnak ki, hogy van stratégiánk az amerikai hegemónia megőrzésére, és ezt kihívásnak fogják fel" – tette hozzá.

A háborús játékokhoz hasonló találkozók szükségessége egyre nyilvánvalóbbá vált az elmúlt hónapokban, mivel az Egyesült Államok Nagy-Britanniával közreműködve megpróbálta növelni a nyomást Kínán, amelyet a több milliárd dollár értékű, különböző cégektől, minisztériumoktól, hadiipari vállalatoktól származó szellemi tulajdon ellopásáért tartanak felelősnek. Egyes elemzők szerint a kínai kiberkémkedés már a „csatatér előkészítésével" ér fel. Mind Amerika, mind Nagy-Britannia megtorlással fenyegette meg Kínát, ha folytatja a számítógépes támadásokat. Lewis szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy agresszívabban lépjen fel Kínával szemben. Barack Obama amerikai elnök már meg is bízott egy munkacsoportot azzal, dolgozzák ki a keményebb lépések megtételének lehetőségét.

Peking soha nem ismerte be, hogy felelős lenne az Amerika vagy más nyugati nagyhatalmak ellen elkövetett kibertámadásokért, s folyamatosan hangsúlyozza, Kína maga is elszenvedője az ilyen akcióknak.