Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemelték a vérdíjat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 12. 9:03

Nettó egymillió euróra emelte a szerb kormány a háborús bűnökért körözött Ratko Mladic tábornok fejére kitűzött vérdíjat.

A szerbiai rendőrőrsökön, határátkelőkön, egyéb forgalmas nyilvános
helyeken szombaton új plakátok jelentek meg a volt boszniai szerb
hadsereg-főparancsnok, valamint Goran Hadzic egykori horvátországi
szerb vezető képével. Aki az utóbbi tartózkodási helyéről használható információt ad, annak tisztán 250 ezer euró üti a markát.

A hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött, évek óta szökésben lévő két személyre, valamint Stojan Zupljanin egykori boszniai szerb rendőrparancsnokra már 2007-ben vérdíjat tűztek ki, s Zupljanint a múlt év nyarán el is fogták.

A mostani körözésben az az új, hogy a nyomravezetőnek felajánlott összegek tisztán értendők, az utánuk járó adót, közterheket a szerb kormány fizeti – derült ki a vasárnapi belgrádi híradásokból. Az ugyancsak tavaly elfogott és Hágának kiszolgáltatott Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető fejére nem tűztek ki vérdíjat, mivel ő nem volt szerb állampolgár. Sajtóértesülések szerint Stojan Zupljaninért sem fizettek senkinek, mert a szerb különleges szolgálatok maguk találták meg. Szerbiának komoly érdeke Ratko Mladic elfogása és kiszolgáltatása, mert attól függ, hogy folytatódhat-e közeledése az EU-hoz.

Belgrádban hiába állítja minden illetékes, hogy nem tudják, hol bújkál Mladic, Hollandia megmakacsolta magát, addig hallani sem akar Szerbia EU-integrációjáról, amíg a még szabadlábon lévő két szerb háborús bűnös, és főleg Mladic nem kerül a Nemzetközi Törvényszék elé. Azt, hogy a tábornok hol bujkál, Hágában sem tudják, arról sincs semmilyen konkrét információ, hogy Szerbiában van, ez azonban nem könnyít Belgrád helyzetén. Ratko Mladicot tőle követelik, s ha nem képes szolgálni vele, akkor Szerbia nem léphet előre a remélt EU-tagsághoz vezető úton.