Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés Szmolenszkben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 10. 8:15

Egy évvel Lech Kaczynski lengyel elnök repülőgépének lezuhanása után, szombaton az áldozatok hozzátartozói megemlékezést tartottak a szerencsétlenség nyugat-oroszországi helyszínén. A Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtéren mintegy száz rokon és családtag imádkozott a sűrű hóesésben. A gyászolók küldöttségét Anna Komorowska, az államfői székben Lech Kaczynskit követő Bronislaw Komorowski felesége vezeti. A lengyel televízió élőben közvetítette a megemlékezést.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt, hitvesét és magas rangú kíséretét – összesen 96 embert – szállító Tu-154M típusú szovjet gyártmányú repülőgép 2010. április 10-én, a sűrű köd ellenére végrehajtott leszállás közben zuhant le a repülőtér mellett. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. A küldöttség Katynba (Katiny) tartott, a szovjet titkosszolgálat (NKVD) által 1940-ben ott és a környéken lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyén tartandó külön ceremóniára.

A tragikus baleset először Varsó és Moszkva kapcsolatainak váratlan enyhülését hozta, a szerencsétlenség okairól közzétett és minden felelősséget a lengyel félre hárító orosz jelentés miatt azonban heves vita robbant ki Lengyelországban, illetve a két kormány között.

1595916919
„A sors nem megváltoztatható, az idő kerekét nem lehet visszaforgatni" – mondta a megemlékezésen Anna Komorowska. Ami lehetséges, az egymás kölcsönös segítése és a közös imádkozás – hangsúlyozta a lengyel first lady.

A lezuhanás helyszínének közelében felállított emlékkeresztnél szombaton Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő, valamint az orosz nép nevében is koszorút helyeztek el. A megemlékezésen felolvasták a szerencsétlenség 96 áldozatának nevét.

Ahogy annak idején az elnök és kísérete a kormánytól elhatárolódó, külön emlékünnepségre utazott Katynba, a lengyel belpolitikai viták miatt most is csak az áldozatok hozzátartozóinak egy része érkezett az államfő feleségével Szmolenszkba. A nemzeti-kozervatív ellenzék vezetőjéhez, Jaroslaw Kaczynskihoz – az elhunyt Lech Kaczynski ikertestvéréhez – közel álló családok bojkottálták a hivatalos megemlékezést.

Bronislav Komorowski lengyel és Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn találkozik egymással Katynban, a 71 évvel ezelőtti mészárlás helyszínén, majd Szmolenszkba utaznak, ahol a szerencsétlenség áldozatainak állítandó emlékműről folytatnak megbeszélést. A lengyel államfő a Gazeta Wyborcza című lapban szombaton megjelent interjújában kiemelte a közös katyni látogatás szimbolikus jelentőségét, tekintettel arra, hogy „első ízben találkozik a két ország vezetője a meggyilkolt lengyel katonák sírjainál".