Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkezett a guantánamói fogoly

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 2. 8:10

Az Egyesült Államok kormánya kedden hivatalosan bejelentette, hogy átszállított egy guantánamói foglyot Magyarországra; Juhász Gábor titokminiszter azt közölte: a hét éven át raboskodó férfi érkezését és majdani tartózkodási helyét nem hozzák nyilvánosságra a fogoly és az ország biztonsága érdekében.

A washingtoni igazságügyi minisztérium keddi közleménye szerint a ciszjordániai származású rabot hétfőn késő éjszaka szállították el a guantánamói fogolytáborból, és juttatták el a magyar kormány hatáskörébe. A minisztérium közölte: a fogoly személyazonosságát Washington a magyar kormány kérésére nem közli; Budapest biztonsági és személyiségi jogi indokok alapján kért titoktartást.

“Az Egyesült Államok köszönetet mond Magyarország kormányának azért, hogy segítséget nyújt Obama elnök azon utasításának végrehajtásához, amely a Guantánamo-öbölbeli börtön bezárását célozza" – olvasható a hivatalos közleményben.

A tárca közlése szerint a fogoly átszállítására az amerikai és a magyar kormány közötti megállapodás alapján került sor. Az Egyesült Államok kormánya együttműködött a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a transzfer megfelelő biztonsági feltételek mellett történjen. Washington a jövőben is egyeztetni fog a magyar féllel az átszállított személy kapcsán.

Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után újságíróknak azt mondta: a magyar állam vállalta, hogy a férfit megtanítják magyarul, biztosítják az elhelyezését és beilleszkedését, azt, hogy szakmát szerezhessen, valamint az egészségügyi ellátását is.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin férfit. A magyar kormány november 25-én fogadta el az amerikai kormánnyal kötött, erről szóló megállapodást.