Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek az izraeli robotrepülőgépek Törökországba

Szöveg: JETfly |  2010. március 29. 9:59

Az Israel Military Industries (IMI) a napokban adott át Törökországnak hat darab Heron típusú pilóta nélküli robotrepülőgépet. A szerződésben foglaltak szerint Törökország összesen tíz Heron típusú UAV-t vesz át. A maradék 4 gépet az izraeli vállalat várhatóan 2010. április végéig szállítja le.

A szerződés még 2005-ben született meg az izraeli és a török fél között, Harpy-2 és Heron típusú pilóta nélküli robotrepülőgépek megvásárlásáról. Az üzlet értéke megközelítőleg 185 millió dollár. A Harpy-2-eket, 2008 decemberében egy év csúszással vehette csak át Törökország. A Heronok is késéssel érkeztek meg, ugyanis a szerződés szerint a gépeket már 2009 februárjában át kellett volna adni.

A folyamatos csúszások miatt Törökország elégedetlenségére 2009. november 21-én 50 napot adott az izraelieknek a gépek leszállítására. Azzal érveltek, hogy ha az Elbit Systems és az Israel Aerospace Industries nem kezdi el a szállítást, akkor szerződésszegés miatt kötelesek 4 millió dollárt fizetni Törökországnak, és ez egyben a gépek visszamondásával is járna. Azonban két napra rá, november 23-án a felek meg is egyeztek, és a szállítások is rendben folytatódhattak. Korábban azonban az izraeli vállalatok hozzátették, hogy ők nem vállalják a felelősséget a csúszások miatt, mert nem tudják garantálni az alkatrészek időbeni megérkezését, mely alkatrészeket épp egy török partner cég szállítja.