Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megerősítették a Harrier-flotta értékesítésének hírét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 26. 18:37

Brit részről bejelentették, hogy a Royal Air Force és a Royal Navy állományából kivont 74 darab Harrierből 72-t megvásárol az Egyesült Államok tengerészgyalogsága. Az üzlet összértéke mintegy 180 millió dollár, az ebből kimaradt két gépet pedig múzeumok számára ajánlják fel.

Az üggyel kapcsolatos első megerősítés még november 13-án jelent meg az amerikai haditengerészet honlapján. Akkor még tárgyalt a két fél és körülbelül 50 millió dollárról szóltak a hírek, később viszont Donald Gaddis admirális már 130 millió dollárról beszélt.

A gépek az egy évvel ezelőtti leállításuk óta a rutlandi Cottesmore légibázison pihennek, ahol minimális karbantartásokat végeztek el rajtuk, hogy eladásra kész állapotban legyenek. A britek elmondták, hogy a tengerészgyalogság számára gazdaságos megoldást nyújtanak ahhoz, hogy az AV-8B gépek problémamentesen üzemelhessenek a tervezett 2025-ös kivonásukig. A gépek közül néhány várhatóan repülni is fog, ezeket az egyre öregedő F/A-18D flotta pótlására használhatják majd. Az üzlet létrejöttét minden bizonnyal az F-35B Lightning II géppel kapcsolatos problémák és csúszások is sürgették.

A Harriereket először 2012. április 1-ig formálisan átsorolják a British Army állományába, ezt követően pedig útnak indítják őket. Először a southamptoni hajókikötőbe viszik a gépeket, és lehetőség szerint minimális szétszerelés után juthatnak el az Egyesült Államokba.

A tengerészgyalogság állományában 1985 szeptembere óta repülnek Harrierek, jelenleg 131 darab AV-8B(R)+ és 17 TAV-8B kétüléses gyakorlógéppel rendelkeznek. A kétüléses gépek mindegyike átesett már egy modernizációs programon, mely során új kábeleket és új tartalék akkumulátorokat kaptak, javult a gépek NVG képessége és műszerezettsége, illetve hajtóművet is cseréltek: a régi F406-osokat az erősebb F408-asokra cserélték. Várhatóan a legnagyobb értéket a RAF kétüléses Harrier T12-esei jelentik majd a tengerészgyalogság számára, mivel jól fog jönni a kiegészítés a kisméretű kétüléses flotta számára.