Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiterjedhetnek az összetűzések Észak-Koszovóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 26. 20:43

Nincs kizárva az összetűzések kiterjedésének lehetősége Észak-Koszovóban és ezt a pristinai hatóságok is gerjeszthetik, de bizonyos észak-koszovói köröknek is érdekében állhat – nyilatkozta Erhard Drews tábornok, a nemzetközi békefenntartó erők parancsnoka.

Erhard Drews véleményét azt követően ismertette a Tanjug és a B92 belgrádi hírügynökség, hogy csütörtök virradóra az észak-koszovói Zvecan közelében egy betonakadályokból felállított úttorlasz eltávolítása közben összetűztek a KFOR katonái és egy újabb útakadályt létesítő helyi szerbek. Az összetűzésben 21 KFOR katona – közöttük két magyar békefenntartó – sebesült meg.

1595928012
A KFOR parancsnoka szerint „az összetűzések kiterjedése akkor valószínűsíthető, ha Pristina elveszíti türelmét és kísérletet tesz hatalmának teljes kiterjesztésére Észak-Koszovóban is". „Az összecsapásoknak azok az észak-koszovói körök is kiváltói lehetnek, akiknek egy ilyen helyzet érdekében áll" – tette hozzá a Erhard Drews.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a KFOR miért nem távolítja el az útakadályokat, Drews azt válaszolta: „taktikai cél nélkül az úttorlaszok eltávolítása sehová sem vezet, mindeközben emberéletek kerülnének veszélybe, nem annyira a KFOR katonái, mint inkább a barikádokon levő emberek esetében".

A tábornok szerint az észak-koszovói szerbek ellenállása egyrészt azzal magyarázható „hogy úgy érzik, ők Szerbiához tartoznak és nem Koszovó államhoz", másrészt a helyzetet bizonyos „észak-koszovói gazdasági bűnözői körök is gerjesztik".