Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfenyegették az ügyészt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 18. 7:30

Halálosan megfenyegették a háborús bűntettek ügyében illetékes szerb ügyészt, Vladimir Vukcevicet, amiért közreműködött a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által háborús bűnök miatt még körözött négy vádlott egyikének őrizetbe vételében – közölte szóvivője kedden Belgrádban.

Bruno Vekaric elmondta, hogy az ügyészt egy Hollandiából érkezett telefonhívásban fenyegették meg. A telefonáló azt mondta, hogy Vukcevic “életével fizet" azért, ha további, háborús bűnök elkövetésével vádolt szerbeket vesznek őrizetbe.

Az elmúlt időszakban az ügyész kapott már hasonló fenyegetéseket. Sok szerb nacionalista ellenzi a háborús bűnösök letartóztatását, mert hősöknek tekintik őket.

A jelenleg szökésben lévő főbűnösök között van Radovan Karadzic és Ratko Mladic, aki a boszniai szerbek politikai, illetve katonai vezetője volt a délszláv köztársaságban, az 1992-95-ös polgárháború idején.

A múlt héten a szerb hatóságok elfogták Stojan Zupljanint. Az 56 éves férfit a hágai törvényszék azzal vádolja, hogy Banja Luka rendőri vezetőjeként, illetve a boszniai szerb államalakulat magas rangú rendőri tisztségviselőjeként társaival háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el horvát és muzulmán polgári személyek kárára. A volt rendőri vezető többek között szerb fogolytáborok működését felügyelte.

Zupljanin most arra vár, hogy kiadják a hágai törvényszéknek, ami a hét végén várható.