Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dárfúri bűnösök kiadatását követelik

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 18. 7:35

Szudán nem hunyhat többé szemet a dárfúri konfliktus során elkövetett bűncselekmények felett, és át kell adnia a háborús bűnösöket a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) – közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).

– A BT felszólítja a szudáni kormányt és a dárfúri konfliktusban érintett valamennyi felet: (a 2005-ben elfogadott) 1593-as számú határozatának megfelelően teljes mértékben működjön együtt a bírósággal annak érdekében, hogy a jövőben ne maradjanak büntetés nélkül a Dárfúrban elkövetett bűntettek – áll a testület által hétfőn egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban.

A 2002-ben Hágában létrehozott ICC bírái áprilisban két szudáni gyanúsított ellen adtak ki elfogatóparancsot, de Kartúm mindeddig nem adta ki őket.
Luis Moreno Ocampo, az ICC főügyésze június 5-én számolt be arról az ENSZ BT-ben, hogy Szudán nem működik együtt a bírósággal, és nem tesz semmit a két körözött, Ahmed Harun, a kartúmi kormány volt belügyminisztere és Ali Muhammad Ali Abder-Rahmán milíciaparancsnok letartóztatásáért.

A szudáni hatóságok ehelyett „szervezett hadjárat keretében támadásokat intéznek a polgári lakosság ellen" Dárfúrban – hangoztatta Ocampo.

A Kartúmban tartózkodó szudáni ENSZ-nagykövet telefonon úgy nyilatkozott, hogy a BT állásfoglalása nem változtat az ICC-vel kapcsolatos szudáni állásponton. A szudáni igazságszolgáltatási rendszer képes arra, hogy felelősségre vonja a helyi háborús bűnösöket – fűzte hozzá.

Szudán – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – nem részes állama az ICC-t létrehozó római egyezménynek. Az ICC az első olyan állandó bíróság, amely háborús bűnöket elkövető egyének felett ítélkezik.

CímkékENSZ