Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt az ismert blogger katona

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 8. 8:59

Életét vesztette az Irakban szolgáló Andrew Olmsted őrnagy, aki azzal vált híressé, hogy www.andrewolmsted.com oldalon megjelenő internetes naplóját rendszeresen, nyomtatásban is közölte a Rocky Mountain News című újság.

“Csak a holtak látták a háború végét" – olvasható a blog utolsó bejegyzésében, amit azonban már nem az őrnagy, hanem egyik bajtársa tett fel a honlapra. Az őrnagy ugyanis előre elkészítettea Platónt idéző “last post-ot".
Az utolsó bejegyzésben egyébként a 37 éves katona figyelmeztet: ne használják fel a halálát sem a háborúellenes sem a háborút támogató propaganda céljára. “Az életem nem szolgálhat arra, hogy embereket az egyik vagy másik oldalon elnémítson. Megvan a magam véleménye arról, hogy mit kellene tenni Irakban, de mivel nem vagyok abban a helyzetben, hogy erről prédikálhassak, azt sem szeretném, ha valaki más kovácsolna erkölcsi tőkét belőlem, hogy igazolja álláspontját. Amit mellesleg én magam valószínűleg sosem igazolnék" – írta.

A blogot rendszeresen, nyomtatásban is megjelentető Rocky Mountain News szerkesztője, John Temple mély megdöbbenésének adott hangot Olmsted halála miatt. “Az őrnagy bátor ember volt, tanulságos tapasztalatokat és gondolatokat osztott meg velünk a blogján. Az iraki eseményeket olyan megvilágításban mutatta be, amelyre egy újságíró sosem lett volna képes".

Az őrnagyot egy katonatársával Szadíja térségében támadták meg fegyveres lázadók. A támadást egyikük sem élte túl.