Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan helyreállítják az emlékművet

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 8. 9:41

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászjákóhalmán tavaly – november elején – megrongálták a II. Világháborús emlékművet. Ismeretlen tettesek a négy bronztábla közül hármat eltávolítottak. A felújításban a HM Hadtörénteti Intézet és Múzeum is segít a település önkormányzatának.

A vandálok az ellopott bronztáblák mellett a tizenhét évvel ezelőtt felavatott emlékmű márványtábláit is összetörtét, több százezer forintos kárt okozva ezzel a településnek.

A rongálást követően az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségre, valamint keresik a bronztáblák pótlásának lehetőségeit.

Hunyadi László, a település jegyzője a szoljon.hu megkeresésére elmondta: a közelmúltban a Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól kettős céllal keresték meg az önkormányzatot. Egyrészt a rongálásról érdeklődtek, illetve tájékozódtak, hogy az intézmény és az önkormányzat miként tudna együttműködni a felújításhoz szükséges források előteremtésében.

A Hadtörténeti Intézet és múzeum természetesen segít az önkormányzatnak és a helyi társadalmi szervezeteknek az emlékmű helyreállításában – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Holló József nyugállományú altábornagy, főigazgató. Az intézmény szakemberei még a héten megvizsgálják az emlékművet, felmérik a pontos kárt. A helyreállítás pedig még ebben a negyedévben megtörténik – ám a munkálatok kezdetével meg kell várni, hogy az időjárás lehetővé tegye a szabadban végezhető munkát.

Holló tábornok szerint, szerencsére nem jellemző, hogy világháborús emlékműveket rongálnának. A jászjákóhalmi eset egyedinek mondható.