Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt Kim Dzsong Il

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 19. 8:44

Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami televízió jelentette december 19-én, hétfőn.

Az észak-koreai vezetőt – aki hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli – helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál – közölte az állami televízió bemondója könnyek között.
A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a „Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik „szokásos" vidéki szemleútján „testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el.
Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken.

Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 – más források szerint 27 – éves Kim Dzsong Un foglalja el; Kim Dzsong Il tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául.
Észak-Korea a történelem első „kommunista dinasztiája". A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.

Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács.
Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban.

Washington szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet

Az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri az észak-koreai vezető halála után előállt helyzetet, és támogatja a Koreai-félsziget stabilitását – közölte helyi idő szerint vasárnap késő este a washingtoni Fehér Ház.
„Értesítettük Barack Obama elnököt (a halálhírről), és szoros kapcsolatban vagyunk (térségbeli) szövetségeseinkkel, Dél-Koreával és Japánnal" – közölte Jay Carney szóvivő.
Kijelentette, az Egyesült Államok elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitása és szövetségesei szabadsága és biztonsága mellett.

Az amerikai kormány óvatosan figyeli a Koreai-félszigeten zajló fejleményeket, s esetleg későbbre halasztja a döntést arról, hogy újból tárgyalásokat kezdjen Észak-Koreával annak atomprogramjáról – közölték washingtoni illetékesek helyi idő szerint vasárnap este.

Eredeti tervek szerint az Obama-kormányzat ezen a héten döntött volna a nukleáris párbeszéd felújításáról és Észak-Korea élelmiszer-szállítmányokkal történő megsegítéséről. Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halála nyomán azonban valószínűleg késedelmet szenved mindkét téma. Washingtont különösen az aggasztja, hogy a „Kedves Vezető" halála után esetleg módosulhat Észak- és Dél-Korea közötti katonai szembenállás jellege – árulták el az AP hírügynökség által idézett, nevük elhallgatását kérő források.

Barack Obama elnök telefonon beszélt Li Mjung Bak dél-koreai államfővel, s megállapodtak abban, hogy Kim Dzsong Il halála után is szorosan összehangolják országaik biztonságpolitikai tevékenységét. Az amerikai vezető egyúttal megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitásának és dél-koreai szövetségese biztonságának szavatolása mellett.

A Japán külügyminisztérium illetékese közölte, Tokió tárgyal minden érintett országgal, hogy megfelelő válaszlépést tegyen, alakuljon bárhogyan az észak-koreai helyzet.
A Koreai-félszigeten érezhetően kiéleződött a feszültség azután, hogy 2010 márciusában a Sárga-tengeren elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó, majd ugyanazon év novemberében az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy Dél-Koreához tartozó szigetet. A két Korea között jogilag ma is hadiállapot áll fenn, mert a koreai háború (1950-53) végén nem kötöttek békét egymással, csak fegyverszünetet.