Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt Warren Christopher

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 19. 10:02

Elhunyt Warren Christopher, a Clinton-kormány egykori külügyminisztere – közölte a Los Angeles-i KABC-TV. A 85 éves korábbi miniszter vese- és húgyhólyagrák-komplikációk miatt halt meg pénteken – írta híroldalán a CNN. Warren Christopher 1993 és 1997 között Bill Clinton külügyminisztere volt, korábban Jimmy Carter elnöksége alatt külügyminiszter-helyettesi posztot töltött be.

A volt politikus 1981-ben megkapta a legmagasabb polgári kitüntetést, mert elérte, hogy Iránban szabadon bocsássanak 52 amerikai állampolgárságú túszt. Szintén kulcsszerepe volt az 1995-ben az ohiói Daytonban aláírt boszniai békeszerződés tető alá hozásában, illetve ő volt az, aki a George Bush korábbi elnök ellen elkövetet sikertelen iraki merénylet után Bill Clinton elnöknek iraki retorziót javasolt – 1993 júniusában az USA 23 Tomahawk-rakétát lőtt ki a bagdadi titkosszolgálat központjára.

A Reuters összefoglalója szerint Warren Christophert olyan diplomatának ismerték kortársai, aki a háttérből irányította a fontos diplomáciai tárgyalásokat, gyakran csak “titkos" külügyminiszternek nevezték. “Titkos fegyver lehet a gondos hallgatás" – idézte a volt külügyminiszter egyik 1981-es beszédét a New York Times. “Azt vettem észre már egy ideje, hogy jobban tudok hallgatni, mint beszélni" – mondta akkor Warren Christopher.