Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghosszabbítják a Bundeswehr-egységek afganisztáni misszióját?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 22. 10:47

A német kormány fejlesztésügyi minisztere pénteken óva intett attól, hogy bárki is túl negatívan értékelje az afganisztáni helyzet alakulását. A Bundestag plenáris ülésén felolvasott kormánynyilatkozatban Dirk Niebel (FDP) rámutatott: a közép-ázsiai országban zajló újjáépítést kísérő számos hiányosság dacára igenis vannak sikerek. Ezek között említette az iskolába járó gyerekek számának (azon belül a lányok arányának) az emelkedését és a csecsemőhalandóság csökkenését.

„Mindent veszélybe sodorhatunk, ha rosszabbnak állítjuk be az afganisztáni helyzetet, mint amilyen az a valóságban" – hangoztatta a fejlesztésügyi miniszter. Egyúttal úgy vélte, hogy a távoli ország számos lehetőséget kínál a német gazdaság számára. A legsúlyosabb problémák között említette a széles körű korrupciót, a jogbiztonság hiányát és az alacsony hatékonysággal működő állami hatóságokat.

Afganisztánban mintegy 4900 német katona állomásozik az ISAF misszió keretében. Niebel bejelentette, hogy tárcája hamarosan 800 fővel növeli a segélyprogramok keretében Afganisztánban tevékenykedő szakemberek számát.

A német parlament a kormánynyilatkozat vitája után kezdte meg a tanácskozást a Bundeswehr-egységek afganisztáni missziójának meghosszabbításáról. A kormánykoalíció előterjesztése értelmében német katonák további egy évig, 2012 februárjáig maradnának az országban. A dokumentum első ízben nevezi meg a csapatkivonás kezdetét: amennyiben a biztonsági helyzet megengedi, úgy az első katonák már 2011 végén hazatérhetnének. A Bundestag január 28-án szavaz a kormány előterjesztéséről.