Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégis Irakban maradnak az amerikai katonák?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 27. 10:58

Az amerikai védelmi minisztérium nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amerikai harcoló alakulatok még egy évtizedig Irakban maradnak, jóllehet Washington és Bagdad megállapodást kötött az amerikai erők 2012-ig történő kivonásáról – közölte egy magas rangú amerikai katonai vezető.

George Casey tábornok, az amerikai szárazföldi hadsereg vezérkari főnöke kedden Washingtonban újságíróknak elmondta: a világ veszélyes és megjósolhatatlan marad, a Pentagonnak pedig terveket kell készítenie. A “reális forgatóköny" azt feltételezi, hogy amerikai szárazföldi és tengerészgyalogos alakulatok maradnak a következő tíz évben Irakban és Afganisztánban.

Az amerikai-iraki csapatkivonási megállapodással kapcsolatban washingtoni tisztségviselők rendszerint megjegyzik, hogy a határidő iraki kérésre kitolható. Ez esetben azonban módosítani kell az egyezményt.

Barack Obama amerikai elnök február végén megígérte: jövő szeptemberre 35-50 ezer főre csökkentik az Irakban állomásozó amerikai katonák 139 ezer fős létszámát. Az Obama-kormány úgy tervezi, hogy ezen időpontig minden harcoló alakulatot kivonnak, a továbbra is Irakban maradó amerikai kontingens pedig folytatja a helyi biztonsági erők kiképzését, illetve támogatást nyújt számukra hadműveletekhez.