Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb koreai rakéta

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 27. 11:04

Újabb rövid hatótávolságú rakétát lőtt fel Észak-Korea, három nap alatt immár a hatodikat – jelentette szerdán a Jonhap dél-koreai hírügynökség a szöuli elnöki hivatal egyik tisztségviselőjére hivatkozva. A forrás szerint a rakétát kedden késő este bocsátották fel az ország partvidékéről.

A világtól elszigetelve élő, sztálinista vezetésű Észak-Korea rakétakísérletek egész sorát végezte azóta, hogy hétfőn – saját közlése szerint – végrehajtotta második kísérleti atomrobbantását. Szöuli tisztségviselők szerint Phenjannak a rakéták felbocsátásával részben az a célja, hogy távol tartsa Észak-Koreától az amerikai és dél-koreai felderítő repülőgépeket, amelyek ellenőrizhetnék a nukleáris robbantás megtörténtét.

Észak-Korea kedden két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki az ország keleti partvidékén, Hamhung város közeléből. Az egyik rakéta légi, a másik tengeri célpontok ellen használható. Hétfőn három, szintén rövid hatótávolságú rakétát bocsátott fel.

Phenjan azután döntött a rakétakísérletek folytatása mellett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elítélte a hétfői kísérleti atomrobbantást.

Észak-Korea azóta fenyegetőzött újabb nukleáris és rakétakísérletekkel, hogy az ENSZ BT április 5-én elítélte egy nagy hatótávolságú rakéta fellövése miatt.