Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar emlékhely a Sacra Zonában

Szöveg: Feith László<br /> |  2009. május 27. 13:32

Az olaszországi Doberdo-fennsík egyik kis falujában a hősök napján, május 29-én avatják fel azt a kápolnát, melyet a térségben elesett magyarok emléke előtt tisztelegve állítottak helyre civil szervezetek. Az apró imaházat 1918-ban kezdték építeni magyar katonák, a háború azonban véget ért, így a kápolna a közelmúltig befejezetlenül árválkodott.

Egykori ellenfeleink, az olaszok Sacra Zonának, Szent Földnek nevezik a területet, melyet ennek megfelelően is kezelnek; múzeumok, mementók, rekonstruált lövészárkok segítségével idézik fel a múltat, emlékeznek odaveszett honfitársaikra. Magyarok által épített emlék ugyanakkor alig található a környéken; a 4. honvédezred harcaira emlékeztető gúlák mellett ez a kápolna a kivétel.

Az apró imaházat 1918-ban kezdték építeni magyar katonák a Lago di Doberdó községhez tartozó Visintini településen. A háború azonban véget ért, így a kápolna a közelmúltig befejezetlenül árválkodott. Megmentéséért – együttműködve a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetével – az Isonzó Baráti Kör kezdett dolgozni, melynek eredményeként 2007-re rendeződött a kápolna jogi helyzete, s megkezdődhetett a felújítás.

Az engedélyek birtokában a munkálatok 2008 októberében indultak; ennek finanszírozását teljes egészében a Széchenyi Tudományos Társaság vállalta magára, az Újfehértó Városért Alapítvány segítségével, tisztelegve a település huszonhét doberdói hősi halottja előtt.

1595887543
 

Az elmúlt évtizedekben fáskamrának használt épületet teljes egészében renoválták; négy ólomüveg ablakán Olaszország, Ausztria, Szlovénia és Magyarország címere kapott helyet, míg az oltár mögé szintén ólomüveg ablakok kerültek, melyeken hazánk különböző tájegységeinek virágmotívumai fonódnak össze. A kápolna egyelőre üresen áll, az elkövetkező egy évben döntenek arról, hogy falai közé milyen kegytárgyak kerüljenek.