Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkeresztelkedtek a magyar katonák

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta alezredes |  2012. február 9. 9:29

Bár – mint ahogy arról beszámoltunk – a nyugat-koszovói Pec városában található Villaggio Italia táborban a közelmúltban levonták a magyar zászlót, ez nem jelenti azt, hogy az MH KFOR Kontingens katonái nem vendégeskedhetnek a katonai bázison. Legutóbb a magyar tábori lelkész tartott keresztelőt a táborban található csodálatosan szép templomban.

Bensőséges ünnepségnek adott otthont a napokban a nyugat-koszovói Pec városában található KFOR-bázis, a Villaggio Italia tábor: nyolc, Pristinában szolgáló magyar katona vette fel a keresztséget az evangélikus egyház szertartása szerint.

1595931055
A keresztelőt Nánai László Endre százados, az MH KFOR Kontingens ötödik váltásának tábori lelkésze celebrálta. Bach muzsikája után a lelkész megemlékezett arról, hogy a régi korok embereinek mit jelentett a keresztelő, hogyan készültek rá, valamint szólt arról is, hogy a most keresztelő előtt álló katonák miként választották ezt az utat.
A szertartás után Nánai százados egy, a keresztszülőkkel közösen választott könyvet – benne egy útravaló idézettel – és egy szimbolikus gyertyát adott át a keresztségben részesülteknek.

Jámbor Norbert zászlós már régóta készült erre az alkalomra. Mint elmondta: otthon eddig valahogy mindig elódázta a végső döntést, a külszolgálat ideje alatt azonban sokkal könnyebb volt a felkészülés is.

„Sok barátot szereztem, jó volt megtapasztalni az összetartozás érzését, ami egy misszióban különösen fontos, hiszen itt még inkább egymásra vannak utalva a katonák. Rohanó világunkban a pénz elhomályosítja az igazi értékeket, ezért a felkészülést komoly érzésként éltük meg, amely során László atya elbeszélgetett velünk az egyéni útról, hogy ki honnan jött, merre tart, mit szeretne elérni" – mondta a zászlós, aki szerint a titok abból áll, hogy ki kell beszélni a sérelmeket, a fájdalmakat és így megtisztult lélekkel fogadhatjuk a keresztséget.

„Természetesen a kontingens bázisául szolgáló pristinai Slim Lines táborban is van egy kis kápolna, amelynek ajtaja éjjel-nappal nyitva áll mindenki előtt. Fontos, hogy akinek igénye van rá, az betérhessen oda, és megtalálja a lelki békéjét. Sokkal jobban lehet számítani azokra a katonákra, akik önmagukkal és a társaikkal is harmóniában élnek" – mondta Tajti Miklós alezredes, az MH KFOR Kontingens ötödik váltásának parancsnoka.

1595931055

 Fotó: Práger Csaba hadnagy és a szerző