Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkeserítik a kéksapkások életét Elefántcsontparton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 23. 18:56

A hatalmához makacsul ragaszkodó bukott elefántcsontparti elnök, Laurent Gbagbo pénteken utasítást adott a hadseregnek és a rendőrségnek, hogy szükség esetén tartóztassák fel és kutassák át az ENSZ járműveit.

Gbagbo kormánya már korábban is jelét adta annak, hogy nincs ínyére a kéksapkások jelenléte az országban. Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napokban bejelentette, hogy további 2 ezer katonát készül a nyugat-afrikai országba küldeni, 11.500-ra duzzasztva ezzel az ottani kéksapkások számát, Gbagbo és külügyminisztere azzal vádolta meg az ENSZ-katonákat , hogy háborút folytatnak Elefántcsontpart ellen.

Az elmúlt időszakban az ENSZ több járművét érte atrocitás.

Elefántcsontparton november végén tartottak elnökválasztást, és a két ellenlábas jelölt, Gbagbo, valamint Alassane Ouattara egyaránt megválasztott államfőnek tartja magát, és mindkettőjük megalakította a maga kormányát.

A nemzetközi közösség, így az ENSZ is, Ouattarát ismeri el törvényes elnöknek, a közvetíteni igyekvő Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) pedig azzal fenyegette meg Gbagbót, ha nem távozik posztjáról, katonai úton távolítják el a hatalomból. Gbagbo azonban az elefántcsontparti hadsereg és rendőrség szilárd támogatását élvezi.

CímkékENSZ