Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődhet a német Heronok bevetése

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 25. 6:40

Németország várhatóan március közepétől kezdi meg az Israel Aerospace Industries vállalattól lízingelt Heron 1 robotrepülőgépek üzemeltetését Afganisztánban. A német légierő a napokban jelentette be, hogy az UAV-ket üzemeltető személyzet első csoportja januárban fejezte be a szükséges kiképzést Izraelben.

A pilóta nélküli légi járműveket felderítési feladatokra fogja használni az ISAF Afganisztánban állomásozó német kontingense. A szerződő felek még 2009 októberében állapodtak meg a Heronok egy évre szóló lízingeléséről, ugyanakkor opcióként további két évre meghosszabbítható a három robotrepülőgép bérlete. Németország nem az egyetlen üzemeltetője lesz a Heron 1 alapú felderítő rendszereknek Afganisztánban, hiszen az izraeli UAV különböző változatait alkalmazzák az ausztrál, a kanadai és a francia fegyveres erők is.

A német légierő február 5-én telepítette első robotrepülőgép századát a Jagel melletti légibázisra, amely várhatóan a 2011-től átadandó Northrop Grumman/EADS Eurohawk-oknak is otthont ad majd. A 16,6 méter szárnyfesztávolságú Heron 1 pilóta nélküli repülőgép maximális felszálló súlya 1150kg, és egyhuzamban több mint 24 órát képes a levegőben eltölteni, több mint 9000 méteres magasságban is.

1595897453