Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly kritikák az NH90-nel kapcsolatban

Szöveg: JETfly |  2010. február 25. 6:44

A Bundeswehr szárazföldi erőinek szakértői erős kritikával illették az NH90 típusú új, többcélú helikoptert, amelyből a közeljövőben a német hadsereg 122 darabot kíván beszerezni, mintegy 4,6 milliárd euró értékben.

A 103 oldalas szakvéleményben a szakértők azt javasolják, hogy „ha csak lehet, más típusú helikoptert alkalmazzanak", mivel az új típusnál túl sok hiányosságot lehet tapasztalni.

Különös hiányosságként említi a szakvélemény többek között, hogy a helikopter hasmagassága nagyon alacsony, csak jól előkészített terepen képes leszállni, ahol a lehetséges terepakadályok magassága nem haladja meg a 16 centimétert.

Az ülések teherbírása mindössze 110 kg, ami azt jelenti, hogy egy átlagos testméretű katona felszerelése nem haladhatja meg a 25 kg-ot.

Ezen kívül hiányosságként róják fel az új helikopterrel szemben, hogy nagyon szűk: 8-10 főt csak úgy lehet elhelyezni a gépben, ha minden fegyvert, gránátvetőt és hátizsákot a gép padlóján helyeznek el, ahol azokat nem lehet biztosítani, rögzíteni.

A szűk helynek köszönhetően az ajtónyílásban nem lehet géppuskát elhelyezni, így harci területen a deszantosok kirakását kívülről földről, másik helikopterből kell biztosítani. Nehéz fegyverzetet szinte lehetetlen szállítani a helikopterrel, mivel nem rendelkezik a biztonságos rögzítéshez szükséges hevederekkel, rögzítési pontokkal.

A helikopter alkalmatlan a deszantosok gyors kirakására, mivel csak egy csörlővel rendelkezik és az is túl gyenge ahhoz, hogy egyidőben több embert tartson meg, így az NH90 ténylegesen használhatatlan a szárazföldi erők speciális egysége, a KSK számára.

Címkékhelikopter