Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a horvát haderőreform

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 28. 6:40

Horvátország már régóta szeretett volna csatlakozni a NATO-hoz, de erre 2009. április 1-ig kellett várnia. Az újonnan belépő ország úgy tűnik, hogy szeretné bizonyítani a többi tagállamnak, hogy komoly modernizáció és hadügyi reformok révén értékes tag lehet. Éppen ezért megkezdték a haderő átalakítását és átfegyverzését is.

A horvátok a gyalogság felfegyverzésére kiemelt hangsúlyt fektettek, főként kisebb, könnyű fegyverekkel váltották fel a régieket. Általában a védelmi képességek növelése esetén főként a tankok, helikopterek, harci repülőgépek és a légvédelmi rendszerek beszerzése, illetve felújítása lenne az elsődleges lépés. Horvátország mindezek ellenére gyalogságát fegyverezte fel új fegyverekkel, többek között M4 gépkarabélyokkal. Az AK-47 dominanciája a horvátoknál is tapasztalható, körülbelül 120.000 darab van még most is használatban. Számuk azonban fokozatosan csökkenni fog, párhuzamban a szolgálatot teljesítő katonák létszámának csökkentésével.

A modernizáció és az új fegyverek beszerzése mellett fontos kérdés a hadsereg személyi állományának alakulása is. A hadügyi reformok részét fogja képezni a jelenlegi létszám drasztikus csökkentése, kérdés azonban, hogy jó döntést hoz-e ezzel az ország.

Minden egységet figyelembe véve a horvát hadseregben jelenleg 12.000 katona szolgálja a 4 millió lakosú állam biztonságát, ezentúl azonban már a NATO számára is biztosítani kell katonákat. Jugoszlávia felbomlása után a horvátok az 1990-es évek elején harcolták ki függetlenségüket, amit évekig tartó háborúskodás követett. A Balkánról lévén szó, az ott élők soha nem tudhatják, hogy mikor tör ki egy újabb háború. További problémát jelent a katonai hivatás csábítóvá tétele a fiatalok számára, hiszen még a gazdagabb országokban (például az Egyesült Államokban) is komoly gondot okoz az újoncok toborzása. Horvátországban is eltörölték a kötelező katonai szolgálatot, így a veszélyes küldetéseket is magában foglaló szakma népszerűsítése még nehezebb a hadsereg számára. Mindezek ellenére mégis elismerésre ad okot Horvátország fejlődése, hiszen egy hatékony szárazföldi erőt hozott létre, kiemelt fontossággal kezelve a gyalogság felfegyverzését.