Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a környezeti kármentesítés Kaposváron

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. december 14. 17:45

Megkezdődött a Kaposvár, volt hadkiegészítő parancsnokság, HTO-telep környezeti kármentesítése.

Kaposváron, az egykori hadkiegészítő parancsnokság területén és a taszári repülőtéren megkezdődtek a kármentesítéshez kapcsolódó munkálatok. Az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló - KEHOP-3.3.0-15-2019-00009 - „Kaposvár, volt Hadkiegészítő Parancsnokság, HTO-telep környezeti kármentesítése” című projekt, melynek célja a felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyezettségének minimalizálása az érintett területek kármentesítésével.

Az egykori hadkiegészítő parancsnokság épületeinek fűtés és melegvíz ellátását biztosító kazán tüzelőolajjal történő ellátását 2 tartályból biztosították, amelyeket még a projektet megelőzően felszámoltak. A kialakult szennyezettség okán a talaj kitermelték és elszállították a közeli taszári repülőtérre, ahol jelenleg annak határérték alá történő tisztítása zajlik. Továbbá a kaposvári területrészen kiépítették a szennyeződött talajvíz megtisztítását szolgáló vízi létesítmények is. Ezt követően a projekt időtartama alatt a kiépített rendszerek üzemeltetése valósul meg.

A 100 százalékban Európai Uniós forrásból származó, 500 millió forint vissza nem terítendő támogatásból megvalósuló projekt hozzájárul a szennyezett területek rehabilitációjához és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények eléréséhez. A várhatóan 2023 decemberére befejeződő kármentesítési projekt megvalósítása jó példa lesz majd arra, hogy a Magyar Honvédség munkája során nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra is.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye.)