Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősödhet a visegrádi csoport egysége

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. december 14. 17:50

A regionális együttműködés szempontjából kulcsfontosságú a V4 identitás erősítése – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Visegrádi Négyek védelmi minisztereinek hétfői videókonferenciája után.

A V4 védelmi miniszterek soron következő ülésére december 14-én a lengyel elnökség szervezésében videótelekonferencia keretében került sor. Az egyeztetés két munkaülésből állt, melynek fő témái az aktuális EU, illetve NATO kérdések, valamint a V4 védelmi együttműködés erősítésének lehetőségei voltak.

A megbeszélésen a miniszterek hangsúlyozták a V4 védelmi együttműködés erősítésének szükségességét, a közép-európai narratíva NATO és Uniós kereteken belüli megjelenítésének fontosságát.

Kiemelték a közös érdekek és értékek mentén kialakított munkafolyamatokat, amik elősegítik az együttes fellépést, a régiót keleti és déli irányból fenyegető kihívásokkal szemben.

V4 VTC

Benkő Tibor hozzászólásában hangsúlyozta, hogy magyar szempontból Európa biztonsága és védelme nemzeti érdek, kulcsfontosságú prioritás. Ezért Magyarország továbbra is határozottan támogatja az európai védelmi képességek fejlesztését.

Mint mondta, hazánk aktív részese az EU védelmi kezdeményezéseinek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió magasabb ambícióinak megfelelően, egy közös biztonságfelfogás mentén hatékonyan tudja kezelni a szomszédságában kialakuló válságokat. A rendelkezésre álló források megfelelő felhasználása kiemelt feladat – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy érdekünk a védelmi kezdeményezések eredményorientált és koherens végrehajtása. Ezt szolgálja a fenyegetések és kihívások közös értelmezése és a tagállamok egyetértésén alapuló, konkrét stratégiai célok kitűzése az EU védelempolitika terén a Stratégiai Iránytű révén.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy a NATO keretein belül támogatjuk a 360 fokos megközelítés megvalósítását, valamint a Szövetség reagáló képességének növelésével kapcsolatos kezdeményezéseket.

Számunka kiemelten fontos a NATO vezetési és irányítási rendszerének erősítése a közép-európai régióban. Ezért hoztuk létre Horvátországgal együttműködésben a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztályparancsnokságot (HQ MND-C), amelyben továbbra is számítunk Szövetségeseink és V4 partnereink támogatására - fogalmazott a miniszter.

A regionális együttműködés szempontjából kulcsfontosságú a V4 identitás erősítése – mondta a tárcavezető, majd hozzátette: katonáink továbbra is aktívan részt vesznek a V4 EU Harccsoport feladataiban, ezzel is erősítve a tagországok közötti együttműködést.