Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a Red Flag

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 2. 8:48

Az idei évben is több részletben kerül megrendezésre a világ talán legnagyobb légi hadgyakorlatának tekinthető Red Flag, melynek a Nevada államban található Nellis légitámaszpont ad otthont.

A kaszinóiról híres Las Vegas északi részén fekvő bázison az amerikai légierő, haditengerészet és tengerészgyalogság repülőeszközein kívül számos külföldi nemzet harci gépei is megfordulnak ilyenkor. A teljesen realisztikus, intenzív hadgyakorlat sokat segít a megfelelő felkészülésben, így érthető, hogy igen nagy népszerűségnek örvend.

A Nellis légitámaszponton állomásozik az amerikai légierő agresszor alakulata is, mely különleges festésű F-15-ösökkel és F-16-osokkal imitálja az ellenfél szerepét.

A gyakorlásra egy közel fél magyarországnyi, lakatlan, sivatagos terület légtere áll rendelkezésre, így lehet gyakorolni a felderítést, a csapásmérést és a légi harcokat is.

A február 23-án kezdődött hadgyakorlatra számos típus érkezett, többek között amerikai F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor, F/A-18 Hornet és A-10 Thunderbolt II-es harci gépek, a flotta EA-6B Prowler elektronikai zavaró gépei, KC-10-es és KC-135-ös légi utántöltők, HH-60-as forgószárnyasok.

A külföldi, szövetséges országok légierői is képviseltetik magukat, a legkülönlegesebbnek talán az ausztrál F-111-esek tekinthetőek, de érkeztek Tornado F3-as elfogó-vadászok Nagy-Britanniából is.