Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte felkészülését a KFOR-3.

Szöveg: Dr. Láda Mónika fhdgy. |  2010. április 9. 13:01

Megkezdte felkészülését a KFOR kontingens 3. váltásába tervezett állomány Hódmezővásárhelyen a MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál. A kijelölt parancsnok, Kanyó László Attila alezredes elmondta, hogy a keddi napon közel 300 fő kezdte meg 3 hónapos kiképzését a koszovói Pecsben történő külföldi szolgálatteljesitésre.

A kiképző zászlóalj zömét a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj adja, de az egyes beosztásokba más alakulattól is érkeztek a felkészítésre. A KFOR 3. váltása augusztusban váltja le a jelenleg Koszovóban szolgáló kontingens 2. váltását.

Kedd, a kiképzés első napja, sorakozóval kezdődött, ahol Kanyó alezredes ismertette a kiképző zászlóaljjal szemben megfogalmazott elvárásait. Meghatározta az állomány részére, hogy mindenki a legjobb tudása szerint és maximális hozzáállással hajtsa végre kiképzési feladatait.

A felkészítést 3 ütemben hajtják végre. Az elsőben általános katonai ismereteket sajátít el az állomány, hiszen tájékozottnak kell lenni a teljesség igénye nélkül a szolgálati szabályzatban, a katonaföldrajzban, a békefenntartói alapismeretekben, a forgalomszabályozás területén, a híradástechnikában, a rádióforgalmazásban, tudni kell elsősegélyt nyújtani és természetesen nagyon fontos az idegen nyelvi képzés. Angol, albán és szerb nyelven megtanulja az állomány a helyi lakossággal és a más nemzetekkel való együttműködés alapjait. Ebben a szakaszban kerül majd sor a lövészetek és kézigránát dobó gyakorlatok végrehajtására is. A mindennapok fontos része a katonai testnevelés. Az elkövetkező időszakban békeműveleti kiképzés keretében ismerkedik meg a kontingens állománya az alaprendeltetéséből adódó feladataikkal, amiket a műveleti területen végre kell majd hajtaniuk. Ilyenek a területzárás, az átvizsgálás, a fegyverbegyűjtés szabályai, a kiemelt személy, illetve fogolykísérés rendszabályai, megfigyelő- és ellenőrző áteresztő pontok telepítése, üzemeltetése, útlezárás, gépjármű átvizsgálás és konvojkísérés feladatai.

 

Május 3-tól új szakaszába lép a felkészítés. Ennek során mindenki speciális képzésben részesül a saját, tervezett beosztásának megfelelően. Végül az utolsó fázisban kötelékfelkészítés lesz, aminek elsődlegesen az a célja, hogy a korábban elméletben már megszerzett tudást elmélyítse és a gyakorlatban alkalmazza a kiutazó állomány. A felkészítés a 2010. június 14-18-i zárógyakorlattal ér véget.

A KFOR erők 1999. óta vannak jelen a tartományban. A hódmezővásárhelyi katonák már a legelső magyar KFOR misszióban is teljesítettek szolgálatot. Céljuk a megfelelő biztonsági környezet kialakítása és fenntartása. Feladataik közé tartozik a nemzetközi humanitárius tevékenységek támogatása, a nemzetközi civil szervezetek munkájának segítése. Foglalkozni kell a visszatérő lakosság és a menekültek problémáival, aknamentesítési és újjáépítési feladatokkal, egészségügyi segítségnyújtással, a biztonság és a rend fenntartásával, a kisebbségek biztonságának segítésével, a kulturális örökségek védelmével valamint egyéb CIMIC feladatok.
Koszovó Európa legfiatalabb állama. Függetlenségét 2008. február 17-én hirdette ki. Magyarország 2008. március 19-én ismerte el önálló, független államként, döntve a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.