Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték a P-8I berepülését

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. július 15. 12:18

A Boeing első, az indiai haditengerészet számára készített P–8I típusú repülőgépe július 7-én megkezdte a hivatalos berepülési programját, amikor délelőtt 9:15-kor a seattle-i Boeing Fieldről végrehajtotta első felszállását. A repülés 3 óra 49 percen keresztül tartott, ez idő alatt az alapvető repülési és irányíthatósági jellemzőket vizsgálták a pilóták, és minden a tervek szerint zajlott.

A szóban forgó gép a megrendelt nyolc nagy hatótávolságú tengerészeti felderítő és tengeralattjáró-vadász repülőgépek egyike, melyet India még 2009 januárjában rendelt a Boeingtől. Az elkövetkezendő hónapokban a Boeing berepülőpilótái végrehajtják a tervezett tesztprogramot a géppel, amely a Next Generation 737–800 egyik változata. Az alapvető tulajdonságok ellenőrzése után a harcászati berendezések próbája következik, ebbe beletartozik az egyes szenzorok és a kommunikációs berendezések vizsgálata is.

Ezt az indiaiak által megrendelt fegyverek (például a Harpoon hajó elleni rakéta) tesztje követi.

A második példány összeszerelésével is végeztek már a Boeingnél, és néhány hét múlva csatlakozhat társához a berepülési programban. Egyelőre minden a tervezett menetrend szerint halad, így az első gépek átadására a jövő évben kerülhet sor.