Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megmozdult az egész magyar haderő!”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde, Kormány Gábor, Horváth Sztaniszláv és Kálmánfi Gábor archív felvétele |  2023. november 21. 19:50

Harminc éve nem volt ekkora méretű hadgyakorlat, amely egyszerre mozdította meg a Magyar Honvédség támogató állományát, légierejét, a szárazföldi erőket, valamint a különleges műveleti erőket is – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” című magazinműsorának eheti adásában.

adhu_1

Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlatot értékelve a honvédelmi miniszter kijelentette: „a veszélyek korában sajnos nem zárható ki, hogy a katonáknak egy nem elképzelt helyzetben is vizsgázniuk kell. A gyakorlat arra való, hogy megismerjük, meglássuk, egy ilyen helyzetben hogyan reagál a magyar haderő.” Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: legalább ennyire fontos, hogy mindezt NATO kötelékben teszik, azaz a Magyarországon jelenlévő szövetséges erők együttműködnek a Magyar Honvédség elemeivel. A gyakorlattal a magyar védelmi igazgatás és a civil támogatórendszerek állapotát is tesztelik.

„Büszkén jelenthetjük, hogy ismét van egy 21. századi technológiával felszerelt tüzérsége a Magyar Honvédségnek” – utalt a tárca vezetője a legmodernebb technológiát képviselő Panzerhaubitze 2000-es típusú önjáró lövegekre az adásban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy folytatódik az idén meghirdetett „Embert a vasra!” toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a honvédelmi tárca. Bruttó 737 ezer forintos belépő illetménnyel számolhat minden, a feladatra alkalmasnak bizonyuló katona, aki a február 12-ei bevonulásra jelentkezik.

adhu2_HSz

Idén közel négyezren döntöttek a katonai hivatás mellett

„Nagyon büszke vagyok a katonáinkra! Aki meghozta azt a döntést, hogy életét ennek a gyönyörű hivatásnak szenteli és azt komolyan veszi, az egyre több támogatást és megbecsülést kap mind illetmény, mind pedig egyéni felszerelés formájában. Egyre jobban érezheti, hogy a politikai vezetés, a gazdasági szereplők, a társadalom figyelemmel és szeretettel fordul felé” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter a műsorban hozzátette: a magyar katona magabiztos, nyugodt, okos, bátor, kreatív, gyors és az egész külsejével, viselkedésével ezt az erőt kell, hogy sugallja és teszi is.

És hogy miért csatlakoztak ennyien a sereghez? – tették fel a kérdést a műsorban. Azért, hogy megtapasztalhassák, milyen jó érzés új dolgokat tanulni és egy olyan összetartó közösséghez tartozni, akik szeretik a hazájukat.

adhu3_RT

Sugárzás

Az adásban betekinthetünk a vegyiharc ezred mindennapjaiba is: az alakulat katonái egy nukleáris baleset-elhárítási gyakorlaton azt gyakorolták, hogy mi történik abban az esetben, ha Magyarországon egy radioaktív sugárzással együtt járó baleset történik és riasztják a Magyar Honvédség készenléti erőit. „A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy összehangoljuk a légi sugárfelderítést, a földi sugárfelderítést, a mentesítést, illetve a szakértékelést” – mondta Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred mérnök tisztje a táborfalvai gyakorlótéren.

Alapos tervezés szükséges egy nukleáris baleset mentesítéséhez, de vajon mi történik azokkal az emberekkel és járművekkel, akik és amelyek a sugárzással érintett területen rekedtek? Az emberek olyan mentesítésen, azaz egészségügyi fürdetésen esnek át, amit speciális folyékony szappannal végeznek. A járműveket pedig három fázisban, sugármentesítő anyaggal mentesítik.

vv_KG

A „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” november 21-i adása ide kattintva tekinthető meg.