Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megöltek egy magas rangú al-Kaida tagot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 5. 9:43

A NATO erői Afganisztánban megöltek egy szaúd-arábiai szélsőségest, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagját, akit hazájában is köröztek a hatóságok – közölte az al-Hajat című arab napilap hétfőn. A rijádi székhelyű újság szerint Szaad Mohammad as-Sihri „a kiképzés és a fegyverek szakértője volt”, s az utóbbi napokban végeztek vele egy amerikai rajtaütés során.

Anyja elmondta, hogy a férfi már évek óta Afganisztánban segítette az al-Kaidát.

A NATO-parancsnokság szeptember 29-én bejelentette, hogy egy légicsapásban megölte az al-Kaida egyik magas rangú tisztségviselőjét, Abdallah Umar al-Kurajsit, aki a terroristacsoport kelet-afganisztáni tevékenységeit szervezte. Rajta kívül még egy pirotechnikai szakértő, Abu Atta al-Kuvaiti és több arab harcos (mudzsáhid) is életét vesztette.

Szaad Mohammad as-Sihri családjának több tagja is csatlakozott a szélsőségesekhez. Testvére, Juszef Afganisztánban került az amerikai erők fogságába, majd hat éven át Guantánamón raboskodott. 2007-es szabadulása után a jemeni al-Kaida sorait erősítette, míg a szaúdi erők meg nem ölték. Az al-Hajat szerint Szaad másik fivére, Abdel-Madzsid szintén a jemeni al-Kaida tagja.