Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megöltek négy olasz katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 10. 12:31

Afganisztáni lázadók szombaton megöltek négy olasz katonát, egy ötödik társuk pedig súlyosan megsebesült – közölte szombaton az olasz védelmi minisztérium; halálukkal 34-re emelkedett a közép-ázsiai országban 2004 óta elesett olasz katonák száma. Római híradások szerint az olasz katonákra lesből támadtak rá Faráh tartományban, ahol egy polgári misszióban vettek részt.

Az olasz kontingens parancsnoksága arról számolt be, hogy a katonák járőrgépkocsija egy segélyt szállító teherautó-konvojt kísért, amikor tűz alá vették.

A kibontakozott tűzharc ellenére a támadóknak sikerült elmenekülniük. A súlyosan sebesült katonát a helyszínre azonnal kivezényelt NATO-helikopter vitte a helyi kórházba.

A NATO vezette szövetséges erők közben Kabulban arról számoltak be szombaton, hogy egy afgán katonákkal közösen végrehajtott támadásban két tálib vezetőt és két iszlamista fegyverest öltek meg Afganisztán keleti részén.

A még csütörtök este, Vardak tartományban végrehajtott közös akcióban megölt két tálib vezetőt a NATO közleménye Mullah Hezbollah, illetve Kari Szulejmán néven említi.

A szövetséges katonák a lázadók egy rejtekhelyén ütöttek rajta.

Az erőszakcselekmények nem lankadnak Afganisztán számos térségében – egyfelől a lázadók egyre gyakoribb támadásai, másfelől a NATO és az afgán biztonsági erők északon fokozott hadműveletei miatt.

Pénteken egy feltételezett öngyilkos merénylő legalább húsz embert rántott magával a halálba egy mecsetben elkövetett robbantásban pénteken az észak-afganisztáni Tahár tartományban, s az áldozatok között volt a szomszédos Kunduz tartomány kormányzója is. A merényletnek további 35 sebesültje volt.