Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megőrizték a fehérvári katonák és névadójuk emlékét

Szöveg: honvedelem.hu / Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. december 13. 7:03

Az MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred elmúlt négy év során végzett kiemelkedő teljesítményét és az alakulat távozó parancsnokát, Csányi Henrik alezredest méltatta Faragó Péter ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának törzsfőnöke a parancsnoki átadás-átvétel alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen december 12-én, Székesfehérváron.

MH6_TVE_csapatzaszlo_adatas-atvetel_20231212_04 copy

Fontos állomásához érkezett az MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred: Koronczai Tibor ezredes vette át a parancsnoki beosztást Csányi Henrik alezredestől, aki a Honvéd Vezérkar főnöke által irányított MH Szárazföldi Parancsnokság Fegyvernemi Főnökségén folytatja katonai szolgálatát.

„A közösen végzett négy év nagyrészt az önök munkáját dicséri. Gyakorlótéren voltak, tanfolyamokat teljesítettek, honvédelmi táborokat biztosítottak és még sorolhatnám a feladataikat” – emelte ki Csányi alezredes. Az alakulat leköszönő parancsnoka méltatta a katonák elméleti tudását és legfontosabb feladatként – a már kialakult bajtársiasság ápolása mellett – ezen szakmaiság építését nevezte meg. Hangsúlyozta, hogy a területvédelmi rendszerben értéknek tartja az aktív és tartalékos állomány közösségét. „Jövőre még több feladatot kell majd együttes erővel végezniük” – mondta, majd a csapatzászlót átadta megőrzésre utódjának. 

MH6_TVE_csapatzaszlo_adatas-atvetel_20231212_02 copy

Koronczai Tibor ezredes úgy fogalmazott, hogy méltán elismert, Székesfehérvárhoz szorosan kötődő alakulatot vesz át. „Örömmel látom, hogy megőrizték a fehérvári katonák és névadójuk, Sipos Gyula néhai parancsnok emlékét. Olyan hős parancsnokról van szó, akit vezető beosztásban csak követni lehet” – fogalmazott.

Faragó Péter ezredes először megköszönte Csányi alezredesnek az alakulat élén végzett tevékenységét, majd az ezred elmúlt négy év során tanúsított kivételes teljesítményéről, köztük missziós felkészítő tevékenységéről beszélt. Az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának törzsfőnöke a következő évek kihívásaival kapcsolatosan kiemelte: „Tisztázni kell a területvédelmi rendszerrel szemben megfogalmazott, pontos elvárásokat, illetve a doktrinális keretrendszert. Az biztos, hogy az új koncepció kiemelten kezeli majd a mozgósítást, az ezred legfontosabb feladata pedig a kiképzés lesz” – mondta.