Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megreguláznák a Blackwatert és társait

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 1. 13:32

Szorosabbá válik az Irakban dolgozó biztonsági-katonai magáncégek ellenőrzése Robert Gates védelmi és Condoleeza Rice külügyminiszter megegyezése értelmében.

Robert Gates védelmi miniszter és Condoleezza Rice külügyminiszter egyetértésre jutott arról, hogy a jövőben az amerikai hadsereg hangolja majd össze a biztonsági magáncégek embereinek iraki mozgását. Ily módon az amerikai haderőnek nagyobb rálátása lesz az arab országban zajló eseményekre. Arról nem született egyezség, hogy minden szóban forgó magáncéget a hadsereg felügyelete alá helyeznének.

A szabályokat azt követően szigorították meg, hogy a külügyminisztérium megbízásából Irakban dolgozó Blackwater cég testőrei a múlt hónapban 17 polgári személyt – köztük gyerekeket – lőttek le Bagdadban, miközben egy diplomáciai konvojt kísértek. Az iraki kormány emiatt 136 millió dolláros kártérítést követel a cégtől, és el akarja érni, hogy a Blackwater fél éven belül hagyja el Irakot.

Az amerikai hadsereg feje azért is fáj a szóban forgó cégek tevékenysége miatt, mivel azok hatalmas fizetésekkel csábítják magukhoz a hadsereg leszerelt katonáit. Főleg a különlegesen kiképzett egykori kommandósok szegődnek a Blackwater és más hasonló vállalkozások szolgálatába, hogy a legveszélyesebb harci zónákban hasznosítsák különleges ismereteiket. A probléma azonban nem ez, hanem az, hogy nem ritkán a speciális erők aktív szolgálatban levő tagjai is inkább a leszerelést választják, hogy kétszeres-háromszoros fizetésért beálljanak egy hasonló privát vállalkozás soraiba. Míg az amerikai szárazföldi hadseregben egy őrmester évente 51-70 ezer dollárt (hozzávetőleg 9-12,6 millió forint) keres, addig a Blackwater alkalmazottjaként egy járműoszlop-biztosításért felelős kommandós markát havonta 13 ezer dollár (2,3 millió forint) üti. A vezető tisztviselőket őrző kommandósok fizetése elérheti a havi 33 ezer dollárt is (5,9 millió forintot). A magáncégek által átcsábított katonák kiképzésének dollárszázezrekre rúgó kiképzését természetesen előzőleg az amerikai hadsereg állta.

Robert Gates már a múlt hónapban kilátásba helyezte, hogy korlátozni fogják a cégek toborzó tevékenységét a hadsereg állományában.

Címkékkiképzés