Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsem beteg Abbász?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 21. 6:50

Mahmúd Abbász egyik szóvivője cáfolta kedden azt a sajtóértesülést, miszerint a palesztin elnök szívpanaszoktól szenved. A Mahmúd Abbász betegségéről szóló hírek hamisak. Az elnök jó egészségnek örvend – közölte Nabíl Abu Rudeina szóvivő kedden Egyiptomban, ahol Abbász különböző találkozókon vett részt.

Más névtelenül nyilatkozó palesztin források elismerték, hogy Abbász hátfájástól szenved azóta, hogy márciusi tunéziai látogatása során elesett. Azonban azt ők is tagadták, hogy a 75 éves, nyugati támogatást élvező palesztin vezető súlyos beteg lenne.

A londoni székhelyű al-Kudsz al-Arabí (Arab Jeruzsálem) című napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta azt kedden, hogy Abbásznak szívproblémái vannak.

Abbász 2004-ben, Jasszer Arafat halála után lett a Palesztin Hatóság elnöke és a Fatah mozgalom vezetője.

Bár Mahmúd Abbász hivatali ideje eredetileg 2009-ben lejárt, a Hamasz 2007-es gázai hatalomátvétele megnehezítette az alkotmányos folyamatokat.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) meghosszabbította Abbász mandátumát, sőt 2008-ban a leendő palesztin állam elnökének is kinevezték. Az elnök közölte, hogy nem akarja megújítani mandátumát, de egyelőre nem világos, hogy ki lesz az utódja a Fatah soraiból. A hatalmi egyensúlyt módosíthatja a kormány átalakítása, amelyet Szalám Fajjád miniszterelnök néhány héten belül végrehajthat.