Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsincs béke Venezuela és Kolumbia között

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 29. 8:47

Újra feszültté vált a viszony Venezuela és Kolumbia között: Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette, hogy országa befagyasztja kapcsolatait szomszédjával, s visszahívja nagykövetét Bogotából.

A lépés válasz azokra a nyilatkozatokra, amelyek azt sugallták, hogy Venezuela kapcsolatban áll a kolumbiai vezetés ellen küzdő, baloldali FARC gerillamozgalommal.

A bogotai vezetés hétfőn jelentette be, hogy olyan svéd gyártmányú fegyverekre bukkant, amelyeket a FARC (a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) Venezuelától vásárolt. (A kolumbiai sajtó szerint a fegyvereket még 2008 nyarán találták meg, s számozásuk alapján tudták kideríteni, vajon honnan származnak.) A bejelentés nyomán Svédország magyarázatot kért Venezuelától.

Chávez mindezt “a kolumbiai kormány újabb agressziójának" mondta.

A két ország között már 2008 elején is nagyon feszült viszony alakult ki, méghozzá szintén a FARC kapcsán. Miután a kolumbiai haderő egy olyan gerillatábort bombázott, amely Ecuador területén volt, 2008 márciusában a quitói vezetés (majd az azzal szövetséges Venezuela) is megszakította diplomáciai kapcsolatait Kolumbiával. Néhány hónappal később azonban a kolumbiai és a venezuelai elnök kibékült egymással, s azóta több kétoldalú csúcstalálkozót tartottak. Ám a viszony ingatag maradt, s amikor a bogotai vezetés két héttel ezelőtt bejelentette, hogy elvi egyezség született egy amerikai-kolumbiai megállapodásról (ennek értelmében az amerikai haderő a kábítószerellenes akciók során több kolumbiai támaszpontot is használhatna), Chávez azonnal azzal vádolta meg Washingtont, hogy szeretné megszállni Venezuelát. Egyben már akkor jelezte, hogy felülvizsgálja kapcsolatait Kolumbiával.

Címkékvizsga