Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Top Gun-feeling” Kecskeméten

Szöveg: Fekete Róbert |  2009. július 29. 8:24

Az év elején szóbeli, majd írásban megerősített megkeresés érkezett a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis címére, mely szerint egy amerikai katonai ruházati beszállító cég magyarországi képviselete a repülőbázis adta lehetőségeket kihasználva szeretné lebonyolítani következő katalógusának fotózását.

Azt, hogy nem „akármilyen" cégről van, szó jól példázza, hogy e vállalat pilótadzsekijének csapatpróbája folyik jelenleg is a bázis repülőgép-vezetői körében.

A bázis – a jó kapcsolatra való tekintettel is – támogatta a kezdeményezést, amelyet a Magyar Honvédség Összhaderőnemi parancsnoka is jóváhagyott. Az előzetes bejárás és megbeszélés után július 16-án került sor a fotózásra. A dátum jó választásnak tűnt, hiszen arra a napra minden időjárás előrejelzés során az hangzott el, hogy amennyiben kimerészkedünk, napszemüveg legyen nálunk. Ennek ellenére a fotózás kezdetére Kecskeméten „leszakadt" az ég. Az eső hátráltatta a munkák megkezdését, azonban nem szegte kedvét a csapatnak.

Sőt, a fotósnak is kifejezetten tetszett a vizes betonfelület, ami még extrémebb fotók elkészítését tette lehetővé.

Az eső amilyen hirtelen érkezett, úgy távozott is, megérkeztek a „díszletként" szolgáló repülőgépek is, így minden akadály elhárult kezdődhetett a munka.

Az esőfelhők távozása után kezdődhetett a munka

Meg kell említeni, hogy a gépekkel érkező műszaki állomány a csapat minden „kívánságát" teljesítette, hogy a képek valóban csodálatosak legyenek. Ha kellett a gép körül tevékenykedtek, de ha arra volt szükség, szívesen mutatták meg a modelleknek, hogyan kell a repülőgép vagy akár a teherautó árnyékában „múlatni az időt."

A stáb nem érte be a két repülőgéppel – mint díszlettel -, “igényt tartottak a parancsnok-helyettes, Zsámboki Tibor ezredes motorjára is. Egy jó motor, egy csinos modell, a háttérben egy katonai repülőgép, és máris kész a “Top Gun feeling".

A fotózás jó hangulatban zajlott, amit egy gyors ebéddel szakítottak csak meg a csapat tagjai. Délután négy órára sikerült is minden fotót elkészíteni annak ellenére, hogy a munkát csak kétórás késéssel tudták megkezdeni. A végén igyekezni is kellett, hiszen a fotózás helyszínéül szolgáló területet „vissza kellett adni" a műszaki állománynak, akik éjszakai repülésre

vontatták ki a repülőgépeket.

A stáb általános véleménye szerint sikeres munkát tudtak végezni, amely számukra kissé meglepő módon jó hangulatban telt, és külön köszönetet mondtak a bázis által nyújtott segítségért.

Az Alpha Industries cég – amelynek katalógusfotózása zajlott – idén ünnepli fennállásának 50 éves jubileumát. A fél évszázad alatt az amerikai haderő ruházati beszállítójaként több mint 40 millió ruhadarabot készített, világraszóló elismeréssel. Mára már a military vonásokat megőrizve, általános utcai viseletre módosított modelleket is kínál, magas minőséggel magabiztos megjelenést biztosítva. A cég termékeit többek között olyan világsztárok hordják elégedetten, mint Robert De Niro, John Travolta, Sylvester Stallone vagy David Beckham, a hölgyek közül pedig Nicole Kidman és Cher.