Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszűnik a kötelező sorkatonai szolgálat Szerbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 1. 12:01

A kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetéséről döntött csütörtöki ülésén a szerb kormány – jelentette a belgrádi sajtó. A döntés értelmében 2011. január 1-től nem lesz több behívó a balkáni országban.

A kormány hatáskör híján egyelőre csak a sorozás fölfüggesztéséről dönthetett, az intézmény végleges megszüntetéséről a parlamentnek kell szavaznia, de ez megfigyelők szerint csak formalitás lesz. A szerb védelmi minisztérium nem egészen két hete indított népszerűsítő kampányt „Légy hivatásos" címmel, amelybe színészeket is bevontak.

Dragan Sutanovac védelmi miniszter azt mondta, a tárca számításai szerint az év végére hivatásosok adják majd az állomány 90 százalékát. Boris Tadic szerb elnök februárban jelentette be, hogy meg fog szűnni a kötelező sorkatonai szolgálat, és hivatásossá alakítják át a jelenleg 38 ezer főt számláló szerb haderőt.

A reformot a NATO előírásaival összhangban hajtják végre.

Szerbia – noha 2006 óta tagja a katonai szervezet Partnerség a békéért (PfP) programjának és szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal is – 2007-ben kinyilvánította, hogy katonailag semleges állam, ennek megfelelően katonái négy ENSZ-békefenntartó missziót leszámítva nem is szolgálnak külföldön.