Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtámadták Irak legnagyobb olajfinomítóját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 27. 14:17

Teljesen leállították Irak legnagyobb olajfinomítóját, miután fegyveres lázadók szombat hajnalban pokolgépes támadást hajtottak végre ellene, lángba borítva a létesítmény egy részét. A Bagdadtól 180 kilométerre északra, Baidzsiban lévő finomítóban a lázadók négy munkást megöltek, és pokolgépeket robbantottak fel a kerozin- és benzolgyártó részlegekben – tájékoztatott Ahmed al-Dzsuburi kormányzó. A kormányzó szerint a finomító teljes leállítása nagy veszteség az egész ország számára, hiszen az összes iraki város függ termelésétől.

Abdul Karim Luabi olajipari miniszter azt mondta, hogy a terrorista támadás csak az egyik termelőegységet érte, amely karbantartás alatt állt, a többi részleg nem szenvedett kárt.

„A támadás része annak a terrorista tervnek, amely Irak olajlétesítményei ellen irányul, és az olajipari minisztérium tevékenységének aláaknázását célozza, miután annak sikerült elegendő olajtermékkel fedeznie a hazai igényeket" – szögezte le nyilatkozatában a tárcavezető.

A robbantások által előidézett tűz oltása mintegy 5 óra hosszat tartott. Félszáz tűzoltóautó érkezett a helyszínre a lángok megfékezésére.

A baidzsi olajfinomítót sokáig az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellenőrizte, amely kormányellenes harcának finanszírozására használta a létesítményt.

Az olajfinomító rendes körülmények között napi 310 ezer hordós kapacitásának 70 százalékán működik, naponta 11 millió liter gazolint, 7 millió liter benzolt valamint 4,5 millió liter kerozint állít elő. A kárt szenvedett részleg, amelyet Északi Finomítónak neveznek, naponta 150 ezer hordót termel.

A károk elhárítása egy baidzsi illetékes szerint hosszabb időbe telhet, de remélhetőleg az elkövetkező néhány napban részlegesen sikerül újraindítani a finomítót. Hozzátette, hogy a létesítménynek legkevesebb hét napra elegendő készletei vannak a hazai igények fedezésére.

Irak nem exportál olajtermékeket, egész termelését hazai fogyasztásra és áramtermelésre fordítja.

Címkékrobbantás