Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megtisztelő, hogy az ország első katonája lehettem”

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. május 31. 16:02

Elköszönt május 31-én a Magyar Honvédség Parancsnoksága és alárendelt katonai szervezetek vezetőitől Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka. A Székesfehérváron tartott állománygyűlésen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az új parancsnok személyét is megnevezte.

Székesfehérvár_MHP (4)

Áder János köztársasági elnök június 1-jei hatállyal - saját kérésére -, Benkő Tibor honvédelmi miniszter javaslatára, felmentette Korom Ferenc vezérezredest, a Magyar Honvédség parancsnokát. A leköszönő parancsnok hétfőn búcsúzott el az állománytól.

A vezérezredes beszédében elmondta, hogy rendkívüli megtiszteltetésnek tartja, hogy három éven át ő lehetett az ország első katonája. Az az időszak - amelyben előbb, mint Honvéd Vezérkar főnök, majd, mint a Magyar Honvédség parancsnoka szolgált - történelmi változásokat indított el. „Három év alatt évtizedeket léptünk előre” - fogalmazott a parancsnok, hozzátéve, hogy ez a siker a Magyar Honvédség Parancsnoksága állományának, a közös akaratnak és a közös gondolkodásnak az eredménye.

Székesfehérvár_MHP (10)

„Megmutattuk, hogy a csapat mi vagyunk, és azt is, hogy mekkora erő és lehetőség van ebben a csapatban. Ez a hadsereg a siker kapujában áll, én pedig felemelt fejjel, őszintén kívánom, hogy az állomány minden tagja részese legyen ennek a sikernek. Büszke vagyok és megtiszteltetésnek érzem, hogy ezt a honvédséget vezethettem, hogy ilyen nagyszerű, pontosan, tisztességgel, becsülettel dolgozó katonák élére állhattam” – mondta Korom vezérezredes.

Az állománygyűlésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter megköszönte Korom Ferenc vezérezredes vezetői munkáját. Mint mondta, ahol a Magyar Honvédség most tart, az ennek a tisztességes, becsületes munkának az eredménye. Emlékeztetett arra, hogy míg Korom vezérezredes legfőbb feladata vezérkarfőnökként a Honvéd Vezérkar és a Honvédelmi Minisztérium különválasztása, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) létrehozása volt, addig a Magyar Honvédség parancsnokaként a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindítását és végrehajtását bízták rá, különös tekintettel a haditechnikai eszközök beszerzésére és rendszerbe állítására. Ennek a feladatának maradéktalanul eleget tett, immár azonban új célokra és feladatokra kell koncentrálni.

Székesfehérvár_MHP (16)

Mint fogalmazott, a Magyar Honvédség még csak az út elején tart, de biztos abban, hogy a program végig a kijelölt ütemterv szerint valósul meg. „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak most a honvédelmi ágát kell erőteljesen aktivizálni. A katonákat, az oktatást, a képzést, a felkészítést, a tartalékos katonák létszámának növelését, a társadalmi kapcsolatok erősítését kell középpontba állítani” – mondta a tárcavezető, megismételve, hogy az új feladatok egyben új szemléletű vezetőt igényelnek, ezért a Magyar Honvédség következő parancsnokának Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot javasolta a köztársasági elnöknek benyújtott előterjesztésében. Mint mondta, hisz benne, hogy az új parancsnok és az MHP állománya biztosítani fogja a Korom vezérezredes által elindított munka folytonosságát.

Az állománygyűlésen a honvédelmi miniszter tárgyjutalomban részesítette a Magyar Honvédség leköszönő parancsnokát.