Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtisztították az első világháborús hősi temetőt

Szöveg: a Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala |  2022. november 1. 9:00

A Honvédelmi Minisztérium idén is gondoskodott a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben található első világháborús hősi temetőrész megtisztításáról, hogy az továbbra is méltó legyen az ott nyugvók emlékéhez.

20221026_kozma_utca_elso_vh_felujitas_06

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, illetve az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 30. Szepessy András Területvédelmi Zászlóalja 21 fővel végzett kertészeti felújítást, sírkőtisztítást és környezetrendezést a sírkertben.

Az első világháború idején több száz zsidó katonát temettek el a temető 12-es és 32-es parcelláiba. A hősi nyughelyeken számos különleges művészeti értékű, egyedülálló sírkő hirdeti, hogy az itt nyugvók a hazáért, a magyar nemzetért áldozták életüket. Miután az itt található hősi sírok a 2010-es évekre rendkívül elhanyagolt állapotúvá váltak, a Honvédelmi Minisztérium a Nemzeti Örökség Intézete szakmai felügyelete mellett gondoskodott a 12-es parcella összes és a 32-es parcella egyes sírjainak, összesen több mint 300 sírhely teljes körű felújításáról. A hősi temetőrész átadására 2015 januárjában, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében került sor. A sírok fenntartásáról azóta is a tárca hadisírgondozó szervezete gondoskodik.