Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtörtént a váltás Szarajevóban

Szöveg: Schmidt Imre õrnagy (Szarajevó) |  2009. február 3. 13:21

A közelmúltban megtörtént a váltás az MH EUFOR Kontingensnél, a bosznia-hercegovinai Szarajevóban. A negyedik váltás katonái már meg is kezdték tevékenységüket a hadműveleti területen.

„… átvettünk egy missziós feladatot, mely nagy felelősséggel jár a teljes személyi állomány részére." – mondta Germus Ferenc mérnök alezredes az MH EUFOR Kontingens 4. váltásának parancsnoka január 15-én, a csapatzászló átadás-átvétel alkalmából tartott ünnepi beszédében.

Január 5-től kezdődően három váltásban érkezett meg a a magyar váltóállomány a műveleti területre. Sokan közülünk még az újdonság varázsával, némi izgalommal tekintettek körül többek között a Magyar Kontingens bázisául szolgáló BUTMIR táborban, hiszen az állomány nagyobb részének ez az első missziója.
A beosztások, a tapasztalatok és a csapatzászló átadás-átvétele után a 3. váltás utolsó csoportja, Bakos Sándor alezredes vezetésével elindult haza Bosznia-Hercegovinából, hogy a fáradságos munka, a hosszú távollét után megkezdje megérdemelt pihenését.

Talán lehet azt mondani, hogy a kinnt maradól lelkük méllyén egy kicsit keserédes mosollyal vette búcsút az elődöktől, hiszen ők már hazatérhetnek szeretteikhez, ők már becsülettel teljesítették feladatukat. De ugyanakkor már megkönnyebbülve, hogy túl vannak az első nagyobb feladaton, beosztásaikat, a magyar tábort átvették, s megkezdték a munkát, amire odahaza, Magyarországon felkészültek és vállaltak.

Ahogy Germus alezredes fogalmazott: „… tetteinkkel, cselekedeteinkkel, országunk hírnevét írjuk be a történelembe, az utókór számára."

1595883651
 

A váltás után két nappal, vagyis január 17-én az EUFOR erők parancsnoka (COMEUFOR) Stefano Castagnotto vezérőrnagy látogatott el a magyar kontingenshez. A főparancsnokot a többnemzeti manőver zászlóalj parancsnoka, Jose Luis Carballo alezredes kísérete. A program első részében a vezérőrnagy a zászlóalj fegyverzeti és egyéb eszközeivel  ismerkedett majd rövid tömegkezelési dinamikai bemutatón vett részt. A magyar század fegyverzeti és technikai eszközeit Boda Péter Ádám százados, az MH EUFOR Kontingens 4. váltás századparancsnoka mutatta be a COMEUFOR-nak, aki kiemelt figyelmet szentelt a GEPÁRD mesterlövész puskának és a rendszeresített tömegoszlató felszerelésnek.
A többnemzeti zászlóalj műveleti alárendeltségében a magyar ALFA századon kívül még három – spanyol, lengyel, és török század hajt végre feladatokat.