Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Papírtérkép, digitális adatbázis és GPS

Szöveg: Szűcs László |  2009. február 3. 13:00

Minden évben február 4-e a katonai térképészet napja, hiszen 1919-ben ezen a napon hadügyminiszteri rendelet alakította meg az Önálló Magyar Katonai Térképészeti Csoportot. Az idén kilencven esztendős fegyvernem február 3-án rendezett ünnepi állománygyűlést a Stefánia Palotában.

A térképek – legyenek akár papír alapúak, vagy digitálisak – nélkülözhetetlen kellékei életünknek. S igaz ez a katonai térképekre is. A mai ünnepség azt bizonyítja, hogy nem szükséges éles határt húzni a polgári és a katonai térképészet között – hangzott el a kedd délelőtti rendezvényen, amelyen részt vett Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

– A mai napon az első világháborút követően megalakult Magyar Katonai Térképészeti Csoportra emlékezünk, amely a mai térképező szervezetek elődjeként 1919. február 4-én, Február 4-e ezért lett az önök ünnepe, a Katonai Térképészet Napja – mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre, majd röviden felelevenítette az elmúlt kilenc évtized történetét. Szólt arról, hogy a rendszerváltás után – a hadsereggel egyetemben – a szolgálat helyét és szerepét is újra meg kellett határozni. Nehéz döntések sorozatával alakult ki a mai szervezet. Emellett pedig új viszony kezdődött a polgári térképező szervezetekkel és a vállalatokkal, a nemzetközi partnerekkel.

A Magyar Köztársaság NATO-csatlakozásának tizedik évében külön hangsúlyozni sem kell: a szövetséghez való csatlakozás új követelményeket támasztott és támaszt a térképrendszerrel szemben. A NATO térképész szakmai szervezeteivel kialakult együttműködés gyakorlatilag átrendezte a szolgálat tevékenységét – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

 

– Öt éve 2004. július 1-jével befejeződött a minimális térkép-átalakítási program, a NATO követelményeknek megfelelő legszükségesebb térképészeti anyagok rendszerbe álltak – emelte ki Szekeres Imre, hozzátéve: a katonai térképészek lépést tartanak napjaink olyan kihívásaival, mint a navigáció átalakulása, a GPS elterjedése és a geoinformatika rohamos fejlődése.

– A magyar katonai térképészet kezdettől fogva értékes támogatással járul hozzá a békefenntartásban részt vevő katonáink felkészítéséhez. Térképészeti teremékekkel és katonaföldrajzi dokumentációkkal, tájékoztatókkal, információs anyagok biztosításával maguk is részesei a Magyar Honvédség eredményes küldetésének. Talán sokan nem is tudják: nemcsak a termékek vannak jelen, hanem a katonatérképészek is szolgálnak. Például a libanoni UNIFIL misszióban és Afganisztánban is – mondta Szekeres Imre, majd különlegességként megemlítette: a Gripenek alkalmazásához szükséges térképészeti dokumentációk is a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának szakmai felügyeletével működő HM Térképészeti Kht. termékei. Emellett pedig a katonai térképészet nélkülözhetetlen támogatást nyújt a nemzetközi bizalomerősítést szolgáló „Nyitott Égbolt" program végrehajtásához is.

Beszédének végén a honvédelmi tárca vezetője egy fontos bejelentést is tett. Mint elmondta: a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény állami alapfeladatként írja elő az állami topográfiai térképek készítését és folyamatos felújítását. Ennek összehangolt végzéséért a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, illetve a honvédelmi miniszter közösen felel. A két tárca a feladatok megosztásával eleget tett a törvény előírásainak, hiszen a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gondoskodik az 1:10000 méretarányú topográfiai térképek és adatbázisok előállításáról. Az 1:25000 és annál kisebb méretarányú térképek és adatbázisok pedig a Honvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartoznak.

– Sajnos a jelenleg létező polgári és katonai topográfiai térképrendszer közötti átjárhatóságot mindeddig nem sikerült biztosítani. Örömmel jelenthetem be azonban, hogy a 2009-es év áttörést fog hozni a probléma megoldásában. A polgári és katonai térképészet kutatási-fejlesztési programjának eredményeként a térképek és adatbázisok átjárhatók lesznek. Az adatbázisok interoperabilitásának megvalósítása költséghatékonyságot és többcélú hasznosítást eredményez a topográfiai adatok előállítása, valamint a nemzetgazdasági és védelmi célú felhasználás során – hangsúlyozta Szekeres Imre.

 

A honvédelmi miniszter szólt arról is, hogy a két minisztérium közötti együttműködésnek a határainkon túlmutató jelentősége is van. A topográfiai adatbázisok összehangolt létrehozása kiváló példaként szolgál az egységes európai térinformatikai infrastruktúra megteremtését szolgáló direktíva megvalósítására.

– Azt gondolom, hogy egy ilyen együttműködési megállapodás szentesítésének méltó helyszíne a mai megemlékezés. Úgy vélem, hogy a két minisztérium között ezen a területen példás együttműködés van. Nagyon sok olyan feladatunk van még – részben a honvédség kiszolgálása, részben pedig a lakosság ellátása szempontjából – amelyeket meg kell valósítanunk – mondta el az ünnepségen Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.

Az önálló magyar katonai térképészet megalakulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából rendezett állománygyűlés a fegyvernem történetét bemutató filmösszeállítás megtekintésével, illetve a szentendrei helyőrségi zenekar műsorával folytatódott. Az ünnepség végén Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Gőgös Zoltán államtitkár, Tömböl László mérnök vezérezredes, vezérkari főnök, illetve Tóth László mérnök ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnöke elismeréseket és jutalmakat adott át.

További képek:

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László