Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújított együttműködés

Szöveg: MH TP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. január 13. 11:26

Együttműködési megállapodást írt alá az MH Transzformációs Parancsnokság Honvéd Tudományos Kutatóhely, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézet a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson. A rendezvényen a parancsnokság képviseletében Bárány Zoltán ezredes, parancsnokhelyettes, míg a kutatóintézet nevében dr. Tálas Péter igazgató vett részt.

MH TP_SVKI (3)

Az aláírt dokumentum megújítja a jogelőd szervezetek közötti korábbi megállapodást, rögzíti az aláíró felek együttműködését a tudományos kérdésekben, a szakmai konzultációkban, a közös kutatásokban és a szakmai rendezvények szervezésében.

MH TP_SVKI (1)

Bárány Zoltán ezredes, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettese elmondta: a két szervezet már korábban is hatékonyan tudott együtt dolgozni, több konferencia és kutatás jött létre a közös munka eredményeképp.

„Az MH Transzformációs Parancsnokság megalakulása nyomán azonban a feladatok bővültek. Jelenleg a Honvéd Tudományos Kutatóhely fő profilja a Magyar Honvédség feladatai érdekében végzett tudományos támogató tevékenység, ami  három fő terület: a műveletelemzés, a jövőkutatás, valamint a haderőfejlesztési és műveleti koncepciók tudományos megalapozása köré csoportosul. Ezeken a területeken számítunk együttműködésre. Ezen túlmenően, a szélesebb körű akadémiai kutatások és alapkutatások tekintetében a kutatóhely kapcsolati rendszerére támaszkodik. Szükségesnek tartjuk, hogy olyan kutató szervezetekkel működjünk együtt, akik segítenek a Magyar Honvédséget beágyazni az ország védelempolitikai szerkezetébe, akik segítenek megérteni a civil-kontroll és a tágabb civil környezet aspektusait a honvédség működése tekintetében. Ezen intézmények közül kiemelt partnerünk a kutatóintézet” – hangsúlyozta az ezredes.

MH TP_SVKI (2)

„Különleges az együttműködési megállapodás, hiszen egy már létező és jól működő együttműködést erősítünk meg. Akkor lehet igazán jól együtt dolgozni és akkor érdemes a közös munkát formalizálni, ha azt már kipróbáltuk, és látjuk, tapasztaljuk, hogy működik. A két csapat már bizonyított, hogy jól kiegészíti egymást és bízom abban, hogy ebből a ma aláírt együttműködésből a jövőben is olyan hatékony és sikeres közös projektek jönnek létre, amelyeket már magunk mögött tudunk és amelyek már most is zajlanak. Az SVKI ezzel az együttműködéssel a katonai szakmai vonalat tudja erősíteni: egy olyan forrás, amely plusz információt és hasznos tudást szállít a kutatóintézet számára, illetve segít abban, hogy az általunk kitalált szakmai kutatások megvalósulhassanak egy szakmai közegben” - emelte ki Tálas Péter.

MH TP_SVKI (4)