Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menekülteket bombáztak Jemenben

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 17. 11:28

Több mint nyolcvan polgári személy – főként nő és gyerek – vesztette életét a jemeni hadsereg szerdai légicsapásaiban az ország északi részén, közölték szemtanúk és helyi törzsi vezetők, a hadsereg viszont cáfolta az értesülést.

Amrán tartományban két légicsapás ért egy átmeneti tábort, ahol a hadsereg és a síita lázadók közti harcok elől elmenekült embereket helyeztek el. Egy törzsi vezető szerint legalább 87 ember meghalt, az áldozatok többsége nő vagy gyerek. “Úgy tűnik, a menekülteket összetévesztették a lázadókkal" – tette hozzá.

A jemeni hadsereg ugyanakkor azt közölte, hogy nem tartózkodtak menekültek a légicsapások célpontjai környékén.

A védelmi minisztérium azzal vádolta meg a síita lázadókat, hogy nem engedik a civileknek elhagyni a harci övezeteket, és ártatlan embereket használnak élő pajzsként. A tárca közleménye a szerdai légicsapásokra nem tért ki.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet is hírt adott az állítólagos polgári áldozatokról, és felszólította a jemeni kormányt, hogy vizsgálja meg, ki a felelős az incidensért. Figyelmeztette egyúttal a szemben álló feleket, hogy civileket ne vegyenek célba akcióik során.

A jemeni hadsereg augusztus 11-én indított offenzívát a síita lázadók ellen, akik Szaada és Amrán tartomány egy részét tartják ellenőrzésük alatt.

Címkékjogvizsga