Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérnökből katona – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. szeptember 10. 14:59

Valóban ő tervezte a Central Parkot? Ő használt először aszfaltot és vezette be a gázvilágítást New Yorkban? A két ország haderejében is figyelemreméltó teljesítményt nyújtó, amúgy mérnök végzettségű Asbóth Sándorral kapcsolatban rengeteg tévhit kering. Életútját bemutató írásunkban Ezeket is megpróbáljuk eloszlatni.

MH_2021_09_borito

A hazánkba Angliából érkezett Asbóth család tagjai közül többen is beírták nevüket a magyar történelembe. Például Asbóth Sándor bátyja, az 1803-ban született Asbóth Lajos, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején egészen a honvéd ezredesi rendfokozatig vitte, s ha a peredi csata első napja nem alakul olyan szerencsétlenül, a tábornoki kinevezés sem lett volna elérhetetlen számára. Az 1849. június 20-án indított támadás kudarcán felháborodott Görgei Artúr fővezér azonban a III. hadtest élén rövid időn belül kétszer is hibázó Knézich Károly vezérőrnagy mellett leváltotta a II. hadtestet vezető Asbóth Lajost is – az egyetlen, feladatát hibátlanul ellátó katonai vezetőt –, mondván, nem az utasításoknak megfelelően irányította a rábízott csapatokat.

A történtek miatt parkolópályára tett ezredest a fegyverletétel után az osztrákok halálra ítélték, ezt később 18 év várfogságra változtatták. Végül 1856-ban szabadult, s rövid időn belül a hazai függetlenségi szervezkedés egyik kulcsfigurájává vált. Az 1860-as évek elején aztán a bécsi titkosrendőrség ügynöke lett, s az ő jelentései alapján leplezték le az Almásy Pál és Nedeczky István nevével fémjelzett összeesküvést.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 10-én megjelenő számában!