Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A halott katona sosem ellenség

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. szeptember 10. 13:45

Huszonkét, Magyarországon elesett szovjet katona földi maradványait helyezték végső nyugalomra a fővárosi Fiumei úti sírkertben, szeptember 10-én, pénteken. Az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége által szervezett ceremónián dr. Balogh András József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke országaink hadisírgondozó tevékenységének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Szovjet_katonak_ujratemetese_20210910_05 copy

Az elmúlt öt évben kilenc magyarországi település területén, összesen huszonkét szovjet katona földi maradványait találták meg. A második világháború utolsó éveiben elesett hősi halottak újratemetésén dr. Balogh András József ezredes, a honvédelmi tárca kabinetfőnöke úgy fogalmazott: bár úgy tanultuk, a második világégés 1939-től 1945-ig tartott, a ma végső nyugvóhelyre lelő huszonkét szovjet katona számára a háború 2021-ben ért véget. „A történelem során voltunk egymás mellett és egymással szemben is, az biztosan elmondható, hogy mind a magyar földben nyugvó szovjet, mind az orosz földben nyugvó magyar katonák mára nem ellenségei egymásnak. A halott katona sosem ellenség. A halott katona valaha élő ifjú volt, akinek életébe csak a történelem szólt bele és vitte szülőhelyétől messze” – mondta.

A tárca kabinetfőnöke - aki egyben a Magyar-Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyesbizottság magyar tagozatának elnöke is – hozzátette: éppen ezért a végső kegyelet megadása nem lehetőség, hanem kötelezettség. Kötelezettség jogi értelemben is, hiszen erre sarkall a Genfi Egyezmény, ahogy az országaink közötti kormányközi szerződés is. „De van, ami az írott jognál is fontosabb: Márai Sándor neves magyar író gondolata, hogy az írott törvény mögött van egy másik, íratlan, s annak is igazságot kell szolgáltatni. Magyarország és Oroszország e területen való együttműködése gyümölcsöző, és a viszonosság elvén alapulóan biztató” – emelte ki.

Szovjet_katonak_ujratemetese_20210910_02 copy

Dr. Balogh András József aláhúzta: meggyőződése szerint ezen kegyeleti, emlékezés-politikai együttműködés kizárólag akkor lesz eredményes, ha a döntéshozók az írott jogon túli igazságot és még azon is túl, a személyes tragédiákat is figyelembe veszik. Mert akkor ténylegesen megvalósul Albert Schweitzer sokat idézett gondolata, miszerint: „a hadisírok a béke követei lesznek”.

A Budapesten, Farádon, Halásztelken, Újszászon, Kecskeméten, Seregélyesen, Kabán, Székesfehérváron és Veszprémben megtalált szovjet katonák újratemetéssel egybekötött megemlékezésén Sztaniszlavov Evgenij Arnoldovics, az Oroszországi Föderáció magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete beszédében említést tett arról, hogy a huszonkét hősi halott közül többeket sikerült már név szerint beazonosítani. A közös munkáért, valamint a megemlékezés szervezésében nyújtott támogatásért köszönetét és háláját fejezte ki Magyarországnak, a Honvédelmi Minisztériumnak, valamint dr. Balogh András József ezredesnek és dr. Kovács Vilmos ezredesnek, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának.

Szovjet_katonak_ujratemetese_20210910_14 copy

A megemlékezés zárásaként – amelyen mások mellett jelen voltak Azerbajdzsán, a Fehérorosz Köztársaság, a Kazah Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Moldovai Köztársaság, valamint Szerbia nagykövetei és katonai attaséi is - a huszonkét szovjet katona földi maradványait végső nyugvóhelyükre helyezték, emlékük előtt koszorúzással és az emlékezés virágainak elhelyezésével tisztelegtek.