Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérődrónos meteorológiai támogatás a honvédség számára

Fejlesztés közben is segítette a katonai ejtőernyős vb rendezőit az új magyar mérőeszköz

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Zsalakó Balázs, Steierlein Ákos főhadnagy |  2024. augusztus 12. 8:00

A honvédelemben a repülés és a katonai műveletek meteorológiai támogatása megkívánja a felelősségteljes munkát és a folyamatos éberséget a meteorológiai szakállománytól. A veszélyes időjárási jelenségek felismerése, azok minél pontosabb előrejelzése csökkentheti az esetlegesen felmerülő kockázatokat. A Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő meteorológusok és a meteorológiai adatokra támaszkodó állomány munkáját a jövőben egy új eszköz, a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. fejlesztése alatt álló meteorológiai mérődrón segítheti.

2024.08.09_meteorologiai_merodron_archiv

Az új drónról és a hozzá tartozó, jelenleg kialakítás alatt álló támogató rendszerről Steierlein Ákos főhadnagy, az MH Légierő Parancsnokság Meteorológiai Főnökségének főtisztje adott információt.

Miben jelent újdonságot ez az eszköz?

A Meteorológiai Világszervezet néhány évvel ezelőtt ismerte fel a drónokban, mint meteorológiai mérőeszközökben rejlő potenciált. A drónok segítségével a térben és időben megfelelő gyakorisággal rendelkezésre álló mérési adatokat a légkörnek főként abból az alsóbb rétegéből kaphatjuk, amely a legváltozékonyabb, és amelyről a legkevesebb információval rendelkezünk.

Az időjárás-előrejelzés olyan számítógépes modellek alapján készül, amelyek a légkör egy adott időpontban vett állapotát alapul véve határozzák meg az időjárás jövőbeli alakulását. Ehhez feltétlen szükség van a légkör minél pontosabb ismeretére. Bár a földfelszínen számos meteorológiai mérőállomás található, ezek mérési eredményei csak közvetlen környezetükben reprezentatívak, a felszíntől távolodva egyre kevésbé írják le a légkör állapotát. A magasabb légrétegekre jellemző viszonyokat – a radarok és a műholdak produktumai mellett – a rádiószondás és repülőgépes mérések adataiból ismerjük, azonban ezeknek térbeli és időbeli sűrűsége nem elegendő az alsó 2-3 kilométeres légréteg leírására. Itt mutatkozik meg a drónok innovatív meteorológiai alkalmazásának fontossága.

2024.08.09_meteorologiai_merodron_2

A kialakítás, fejlesztés során hogyan működnek együtt a MouldTech Systems Kft-vel?

A világban számos példát látunk a civil technológia honvédelmi célú alkalmazására. Ennek szellemében kötött együttműködési megállapodást a Honvéd Vezérkar és a MouldTech Systems Kft., aminek eredményeként a drónos meteorológiai mérések is kiemelkedő kutatási területté váltak. A Magyar Honvédség (MH) részéről ebben a közös szakmai munkában az MH Légierő Parancsnokság Meteorológiai Főnöksége (METEOF) vesz részt.

A megállapodás keretében az MH rendelkezésre bocsátja meteorológiai mérőeszközeinek adatait a drón mérési pontosságának javítása érdekében. Több ízben szerveztünk olyan mérési alkalmat, – egyebek között a CISM 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság során és a PzH-2000 önjáró löveg lövészetének alkalmával – amikor a MouldTech Systems Kft. munkatársaival közösen, egyidőben tudtunk mérni a tatai vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztálynál rendszeresített TM-12 METEO HU időjárásjelző komplexum rádiószondáival. Világviszonylatban is kiemelkedő, hogy közös méréseink során sikerült a meteorológiai mérődrónnal először elérni a talaj feletti 4500 méteres csúcsmagasságot! A szondaadatok és a drónos mérések összehasonlító elemzésekor rendkívül ígéretes eredmények mutatkoznak, ezek igazolására további közös mérési alkalmakat tervezünk.

2024.08.09_meteorologiai_merodron_3

Milyen feladatokkal jár az együttműködés a METEOF számára?

A METEOF feladata, hogy kialakítsa a drónos méréseken alapuló támogató rendszert, amelynek segítségével az MH állománya képes lesz felhasználni a drónos mérésekből közvetlenül származó adatokat és az ezekkel pontosított időjárás-előrejelzési modellek produktumait. A METEOF fejlesztésének köszönhetően a mérődrón adatainak átadásában már a nemrégiben megrendezett katonai ejtőernyős világbajnokságra sikerült előrelépést elérni. A drón leszállása után a Katonai Meteorológiai Információs Rendszerben néhány percen belül megjeleníthetők lettek a mérési adatok a világbajnokság szervezői és versenyzői, valamint a rendezvényt támogató meteorológus állomány részére.

A támogató rendszer további fontos felhasználója a tüzér fegyvernem. Az önjáró lövegek a találati pontosság javításának érdekében számolnak a magasabb légrétegek hőmérsékleti és szélértékeivel. A drónos méréseket felhasználva szabványos, kódolt meteorológiai üzeneteket már állítunk elő, amelyeket az MH belső hálózatán közzé is teszünk.

A szóban forgó támogató rendszer elemei közül a saját időjárás-előrejelzési modellkörnyezet kialakítása jelenti a legösszetettebb feladatot. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. munkatársaival közösen kialakítandó modell képes lesz a drónos mérések eredményeinek integrálására, amelytől azt várjuk, hogy javítja a modelleredmények pontosságát. Ez a modell képes lesz mind a specifikus – katonai légi, szárazföldi vagy különleges műveleti igények meteorológiai támogatására irányuló – előrejelzések alapját szolgáltató produktumok előállítására, de egy teljesen általános célú, a mindennapokból ismert meteorológiai előrejelzést is készíthet belőle a meteorológus szakállomány.

2024.08.09_meteorologiai_merodron_5

Meddig tart a fejlesztés, mikor állhat ténylegesen munkába a drón?

A drón fejlesztése nagymértékben függ az arra integrált meteorológiai mérőrendszer fejlesztésének ütemétől. A folyamatot gyorsítják a rádiószondás közös mérések, ezért szükség van további alkalmak szervezésére. A MouldTech Systems Kft. azt tűzte ki célul, hogy 2025 végére legyen kész egy sorozatgyártásra alkalmas, a Magyar Honvédség rendszerébe állítható eszköz.

A mérődrón adatainak közvetlen vagy közvetett használata milyen műveletekben nyújthat segítséget?

A légierős műveletek vonatkozásában látszik leginkább az időjárás szerepe, gondoljunk akár az emberélet vagy a repülőtechnika biztonságára. Míg a nyári félévben a zivatarok és kísérő jelenségei, addig a téli félévben az alacsonyszintű jegesedés jelenti a legnagyobb veszélyt a levegőben lévő repülőeszközre. Ezek előrejelzése kialakulásuk természeténél fogva nagy bizonytalansággal terhelt, létrejöttüket nagyban meghatározza a légkör azon rétegének állapota, amely felderítésére a fejlesztés alatt álló drón kifejezetten alkalmas.

Az ejtőernyős műveletek különböző fajtáinál elengedhetetlen a magasban uralkodó szélviszonyok minél pontosabb ismerete. Különösképpen azon típusú ugrások során, amikor hosszú időt a levegőben töltve, sok-sok kilométert tesz meg az ejtőernyős katona a célterületre jutás előtt.

Említettem már a tüzérséget. A drónos mérések és a finom felbontású meteorológiai modellek felhasználásával kialakított hibrid tüzérségi táviratokkal költséghatékony módon elégíthetjük ki azt a kritikus meteorológiai információs igényt, amely javítja lövegeink találati pontosságát.

2024.04.29_tuzerseg_ZSB

A civil életben is tudják hasznosítani a drónos méréseket?

Bár eddig igyekeztem kiemelni a technológia védelmi célú aspektusát, természetesen a civil életben is hasznosítható a fejlesztés. Ennek kapcsán az időjárás-előrejelzési modellek eredményeinek drónos mérésekkel történő javítását hangsúlyoznám. Egyre több és több olyan szektora van az iparnak, ahol felismerték a meteorológia és az időjárás-előrejelzések szerepét. A döntéshozókban tudatosult, hogy a rendelkezésükre álló meteorológiai információkat figyelembe véve, az időjárási kockázatok csökkentésével irdatlan mennyiségű felesleges kiadástól kímélhetik meg a vállalatokat. Talán a legnagyobb ilyen ipari szereplő az energetikai szektor.