Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérsékelt győzelem, radikális kormányalakítás?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. május 13. 7:01

A demokrata erők szerezték a legtöbb szavazatot a szerbiai parlamenti választáson, de a radikálisok és nacionalisták többséget alkothatnak. Vojislav Kostunica és Tomislav Nikolic már tárgyal a kormányalakításról.

A mérleg nyelvét a szocialisták alkothatják. A Magyar Koalíció négy képviselőt küldhet a belgrádi parlamentbe.
A szavazatok mintegy 93 százalékának feldolgozása után a Demokrata Párt köré szerveződött, Boris Tadic államfő vezette pártszövetség a szavazatok 38,75 százalékát szerezte meg a vasárnapi szerbiai választásokon. Az Európai Szerbiáért nevű szerveződésnek ez valószínűleg 102 helyet jelent majd a 250 tagú parlamentben. 

Második a Szerb Radikális párt a szavazatok 29,22 százalékával, feltehetően 77 mandátummal.

Harmadik lett a Vojislav Kostunica vezette pártszövetség 11,34 százalékkal, várhatóan 30 parlamenti képviselővel. Õket a szerb szocialisták köré szerveződött hármas pártkoalíció követi 7,57 százalékkal, 20 mandátummal.
Bejutottak a parlamentbe a liberálisok is. 5,3 százalékot értek el, ami 14 képviselőt jelent.

A Magyar Koalíció 1,86 százalékot szerzett ami 4 képviselőt jelent. Pásztor István listavezető kielégítőnek ítélte a szereplést annak ellenére, hogy az egyik legfontosabb célt – az abszolút többség megszerzését a szabadkai helyhatóságban – nem sikerült elérni.

A nem végleges adatok az ismeretében Vojislav Kostunica és Tomislav Nikolic, a radikálisok vezetője elkezdte a tárgyalást egy esetleges kormányalakításról.

Kostunica Szerbiai Demokrata Pártjának (DSS) szóvivője szerint a megbeszéléseket még folytatják, lesznek tárgyalások a Szerbiai Szocialista Párt vezette hármas pártkoalícióval és a Bosnyák Lista az Európai Szandzsákért nevű tömörüléssel is.

Valószínű, hogy ez a négy párt 129 helyet szerez a belgrádi parlamentben.

Biztosnak tűnik, hogy a Slobodan Milosevic örökségétől szabadulni akaró szocialisták alkotják majd a mérleg nyelvét.

Õk azt a lehetőséget sem zárták ki korábban, hogy egy demokrata vezetésű kormányt támogassanak, de világossá tették, hogy a radikálisokhoz és a szerbiai demokratákhoz érzik közelebb magukat.

Szabadkán, Csókán és Adán egyébként a magyar pártok összefogásáé lesz a második legnagyobb képviselői csoport. Topolyán és Magyarkanizsán abszolút többséghez jutottak, Zentán, Kishegyesen és Óbecsén pedig övék a legnagyobb frakciót alakíthatják.

A vajdasági parlamentben, ahol eddig 12 magyar pártokat képviselő volt, egyelőre 6 biztos helye van a koalíciónak, ám ott a mandátumoknak csak a feléről, született meg a döntés a listás szavazás alapján. Hatvan további hely sorsa május 25-én dől el az egyéni jelöltek párharcában.