Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mesterlövész fegyverek

Szöveg: Háború Művészete |  2010. november 24. 20:42

A modern mesterlövész fegyverek tervezésekor valójában egyetlen érvet vesznek figyelembe a fejlesztők, a nagy pontosságú célmegsemmisítést. A modern nyugati szabványok előírása szerint a mesterlövész fegyverből, 100 yard (91,44 méter) távolságból leadott öt lövés mindegyikének egy 1 hüvelyk (25,4 mm) vagy annál kisebb átmérőjű körbe kell becsapódnia.

Természetesen az ilyen fegyverek nem olcsók, általában 1500-3000 dollár körül mozog az áruk, azonban vannak olyanok is, amelyek ára a 10 000 dollár közelében mozog (pl. Heckler & Kock PSG1).

Mesterlövész fegyvereket szinte a világ valamennyi hadserege használ, de megtalálhatóak a rendőrségi-, a különleges- és az antiterrorista egységek fegyverarzenáljában is. A rendőrségi műveletek során elsősorban olyan speciálisan fejlesztett fegyvereket alkalmaznak, amelyek lőtávolsága 300-400 m – esetleg kevesebb – és, amelyek eredményesen alkalmazhatóak a sűrűn lakott, városi körülmények között. A hadsereg esetében, a szárazföldi erőknél a minimálisan elvárható lőtávolság a 800 m és felette.

Nyugaton a legelterjedtebb mesterlövész töltény a .308 Winchester (7,62×51 mm NATO), amelyet 1952-ben mutattak be. Szintén igen elterjedt tölténynek számít az .50MG (12,7×99 mm), amely lehetővé teszi a lőtávolság duplájára történő növelését. Az ismert töltények közé tartozik a .338 Lapua Magnum (8,6×70 mm vagy 8,58×70 mm), a .300 Winchester Magnum (7,62×67 mm), amelyekkel mintegy 1100 méteres távolságig lehet pontosan tüzelni.

A nagykaliberű (12,7 mm) mesterlövész fegyvereket az ellenség megerősített tüzelőállásai (géppuskafészkek), az ellenség mesterlövészei (a nagykaliberű töltény képes átütni a falat, ahol az ellenség megbújik), könnyű páncéllal ellátott, illetve páncélozatlan technikai eszközök (dzsipek, tehergépjárművek, páncélozott szállítójárművek) alkalmazzák. Ezen alkalmazásokon túlmenően ezek a fegyverek jól alkalmazhatóak nagy távolságban elhelyezkedő (1500 m és távolabb) célok leküzdésére, azonban csak speciális mesterlövész töltények használatával.

Ezen rövid bevezető után sorozatunkban bemutatunk Olvasóinknak néhány mesterlövész puskát, amelyek ma a világ hadseregeinek fegyverarzenáljában megtalálhatóak. Sorozatunk első részében nagykaliberű fegyvereket mutatunk be.

CímkéklövészNATO