Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ha a test bírja, bírja a lélek is”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2010. november 25. 5:14

Október 1-jétől a HM Zrínyi Kft. munkatársaként is tevékenykedik a magyar vívósport egyik legnagyobb reménysége, Szilágyi Áron. A mindössze húszéves világklasszist bemutató sorozatunk harmadik részében arról esik szó, miben is segíti majd Áron a cégen keresztül a Magyar Honvédséget.

Szilágyi Áron október 1-jétől – a világ legjobbjának választott sportlövővel, Sidi Péterrel együtt – a HM Zrínyi Kft. munkatársa. Az ötéves együttműködés során mindkét fél kölcsönösen nagy előnyökben reménykedik: a sportoló legfőbb feladata az lesz, hogy a katonák és leendő katonák, a honvédelem iránt érdeklődők körében népszerűsítse az általa is űzött rendkívüli szépségű sportot. Emellett pedig az is cél, hogy „reklámarcként" sikerüljön elérnie, hogy egyre többen legyenek kíváncsiak a Magyar Honvédségre, a katonák munkájára és a Zrínyi Kft. tevékenységére is. „A sportágam hagyományosan közel áll a Magyar Honvédséghez. Így aztán a vívással, vívói mivoltommal szeretném népszerűsíteni a katonaságot, segíteni a toborzást, rendezvényeken ösztönözni, erősíteni a párbeszédet a fiatalokkal", mondja.

1595910612
A vívás évtizedek óta a magyar sikersportágak közé tartozik, így az utánpótlással általában nincs probléma. „Ezen a téren a sportág sikeressége mindig meghatározó, akár világbajnokságokról, akár olimpiáról van szó. Főleg olimpiák után jellemző, hogy szeptemberben rengeteg gyerek megy le az éppen aktuális sikersportágakat űzni. Vagyis az utánpótlást a sikerekkel lehet biztosítani", emeli ki Szilágyi Áron. Az már persze más kérdés, ki marad meg huzamosabb időn át a vívásnál.

„Ami az adottságokat illeti, mindenképpen elengedhetetlen a gyors reflex, a gyors izomzat, a gyors gondolkodás, ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valakiből jó vívó váljék. A technikai készségek fejleszthetők, de ez is múlik a tehetségen. Leginkább a taktikai érzék javítható, de egyfajta alapkészségre ezen a téren is szükség van. Emellett minden nemzetnek megvan a sajátos vívása, ami persze egyénenként is változó."

Ami a jövőt illeti, Szilágyi Áron célja rövid távon most az olimpiai kvalifikáció úgy egyéniben, mint csapatban, hosszabb távon pedig az éremszerzés Londonban. Azt illetően egyelőre nincsenek konkrét tervei, hogy meddig folytatja az aktív versenyzést. „A vívás elég sokáig űzhető. A mostani világranglista élmezőnyében is akad 37-38 éves sportoló. Változó, hogy kinek mennyi idő alatt fáradnak el az ízületei, de ha a test bírja, akkor bírja a lélek is."

Kapcsolódó cikkek:
Húszévesen a világranglista negyedik helyén
A kudarcból is erőt lehet meríteni

(Vége!)